Jeruzsálem urbanizált gazellái felkészülnek a télre

Ahogy az időjárás hűvösebbre fordul, a veszélyeztetett vadon élő izraeli gazellák megváltoztatják étrendjüket és szokásaikat, és még a felmelegítő futásokat is tesznek. 

Közeleg a tél, és a jeruzsálemi Gazellavölgy városi természetvédelmi parkban élő 80 gazella felkészül a hideg, esős időjárás átvészelésére, megváltoztatva étrendjét és szokásait – írja az Israel21C.

Ezenkívül az állatok ösztönös fizikai edzéseket végeznek, hogy melegen és formában maradjanak.

„Esténként a gazellák bemelegítő futásra mennek, mielőtt a hőmérséklet leesik” – mondta Lind.

Videó a futásról: 

A park kamerái percenként akár 54 szarvasról is készítettek videókat, amint elhaladnak mellettük.

„Amint látható, a futáshoz a csorda szinte minden állata csatlakozik, és ez akár percekig is eltarthat” – mondta Efrat Yagur, a csorda gondozója.

Ez azért is bíztató jelenet, mert az Eretz Jiszráél hegyi gazella világszerte veszélyeztetett faj, a vadonban már csak mintegy 5000 példány maradt belőle.

„A vadon élő gazellákat leginkább a természetes élőhelyek elpusztítása és az utak építése veszélyezteti, amelyek megszakítják élőhelyüket, és elszigetelik őket társaiktól” – mondta Amir Balaban, az SPNI városi természetvédelemért felelős igazgatója.

„Ezért mi és más szervezetek azért küzdünk, hogy megmentsünk minden még megmaradt nyílt területet és ökológiai folyosót, és ugyanakkor megpróbáljuk optimalizálni a tervezést, hogy a fejlesztések jelentős ökológiai folyosókat foglaljanak magukban” – mondta Balaban.

„További veszélyt jelentenek a gazellák életére az illegális vadászok, akik elsősorban húsuk és bőrük kereskedelme céljából vadásznak rájuk, valamint a kóbor kutyák és sakálok rendkívüli elszaporodása, amelyek a gazellákra és az őzekre vadásznak” – tette hozzá.

Fotó: A jeruzsálemi gazellák

Hogyan lettek Izraelben a kecskékből tűzoltók?

Izraeli városok környezetbarát módszerrel próbálják megakadályozni az erdőtüzeket.