Dolgozik az elhárítás: orosz ügynököt fogtak az ukrán-magyar határon

A határt átlépni próbáló ügynök állítólag a végbélnyílásába rejtett egy titkos adatokat tartalmazó pendriveot.

November végén egy ukrán-magyar határátkelő pontnál az ukrán különleges erők letartóztattak egy orosz ügynököt, amint éppen megpróbált átlépni Magyarországra.

A férfi az ukrán belügyminisztérium egykori alkalmazottja volt, aki az ukrán titkosszolgálat szerint „titkos információkat gyűjtött Ukrajna bűnüldöző szerveinek vezetéséről és személyzetéről”.

„A férfi azt tervezte, hogy az adatokat egy pendrive-on személyesen továbbítja a budapesti orosz nagykövetségre”

– közölte az SZBU.

Az ellopott információk részben az SZBU és a GUR (ukrán katonai hírszerzés) tisztjeinek, az Azov mozgalom vezetőinek, valamint az ukrán fegyveres erők 72. gépesített dandárjának katonai személyzetére vonatkozó személyes adatok voltak. Az adatok másik része érzékeny katonai információkat tartalmazott az ukrán hadsereg bázisairól, arzenáljairól, raktárairól és azok elhelyezkedéséről.

A letartóztatásról készült videofelvételeket közzétevő ukrán Telegram-csatornák azt írták, hogy az orosz ügynök állítólag a végbélnyílásába rejtette az adatokat tartalmazó pendriveot.

(Balkan Insight)

Belarusz fejtörő: meggyilkolhatták Lukasenka külügyminiszterét?

Vlagyimir Makejt sokan az elnök közeli szövetségesének, sőt akár lehetséges utódjaként tartották számon. Halálának körülményei továbbra is tisztázatlanok.