A rezsim enged a nyomásnak: Kína lazít a COVID korlátozásokon

Kína a következő napokban be fogja jelenteni a COVID-19 karanténprotokolljainak enyhítését és a tömeges tesztelés csökkentését – mondták források a Reutersnek, ami jelentős politikai változást jelent, miután a világ legszigorúbb korlátozásai miatti düh széles körű tüntetésekhez vezetett.

A megbetegedések Kína-szerte továbbra is rekordmagasság közelében vannak, az enyhítésekre azért kerül sor, mert néhány városban az elmúlt napokban amúgy is feloldották a zárlatokat, miután egy vezető tisztviselő szerint a vírus betegséget okozó képessége gyengül.

A lazítást bejelentő egészségügyi hatóságok nem tettek említést a tiltakozásokról – a polgári engedetlenség évek óta legnagyobb megnyilvánulásáról Kínában, amely a pekingi gyertyafényes virrasztásoktól a kvangdzsui rendőrökkel való utcai összecsapásokig terjedt.

A frusztráció a múlt héten nyilvános tüntetésekben tombolt, amire nem volt példa a Kínában, mióta Hszi Csin-ping elnök 2012-ben átvette a hatalmat, és a gazdaság egy új korszakba lép, amelyben a növekedés sokkal lassabb lesz, mint az elmúlt évtizedekben.

Kevesebb mint 24 órával a keddi erőszakos tüntetések után a hatóságok a kiterjedt ipari központ legalább hét kerületében közölték, hogy feloldják az ideiglenes zárlatokat. Az egyik kerület azt mondta, hogy engedélyezi az iskolák, éttermek és vállalkozások, köztük a mozik újranyitását. Olyan városok, mint Csungking és Csengcsou szintén enyhítéseket jelentettek be.

Az irányváltás érzetét erősíti, hogy Sun Chunlan miniszterelnök-helyettes, aki a COVID erőfeszítéseit felügyeli, azt mondta, hogy a vírus betegséget okozó képessége gyengül – jelentette a kínai állami média.

Tüntetnek Kínában a járványellenes korlátozások miatt

Ürümcsiben kigyulladt egy 15 emeletes lakóház, sokak szerint azért volt ilyen sok áldozat, mert az épületet részleges vesztegzár alá helyezték, és a lakók nem tudtak kimenekülni.