Amerikai drónelhárító rendszert kaphat Katar

Az eladás jóváhagyására azt követően kerül sor, hogy Joe Biden amerikai elnök az év elején Katart az Egyesült Államok egyik legfontosabb nem NATO-szövetségesévé nyilvánította, különleges státuszt biztosítva ezzel a viharos térség egyik legfontosabb barátjának.

Az amerikai külügyminisztérium jóváhagyta egy drónelhárító rendszer eladását Katarnak egy 1 milliárd dolláros üzlet keretében – közölte kedden a Pentagon.

A fővállalkozók a Raytheon Technologies Corp RTX.N, SRC és a Northrop Grumman Corp NOC.N lesznek, közölte a Pentagon közleményében. Hozzátették, hogy a Pentagon Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynöksége kedden értesítette a Kongresszust a lehetséges eladásról.

Az eladás jóváhagyására azt követően kerül sor, hogy Joe Biden amerikai elnök az év elején Katart az Egyesült Államok egyik legfontosabb nem NATO-szövetségesének nyilvánította, különleges státuszt biztosítva ezzel egy viharos térség egyik legfontosabb barátjának.

Biden hamarosan a NATO-n kívüli szövetséges országok közé jelöli Katart

Repülőgép eladás, a palesztinok ügye és Európának szállítandó földgáz is szerepelt az amerikai elnök és a katari emír közti megbeszélésen.

„Értesítem a kongresszust, hogy Katart NATO-n kívüli szövetségesnek fogom jelölni, ezzel is kiemelve kapcsolatunk fontosságát. Azt hiszem, ez már régen esedékes”

mondta Biden januárban, amikor találkozott Katar emírjével, Tamim bin Hamad al-Thani sejkkel.

Külön Katar szerepet játszott az iráni nukleáris tárgyalásokon és az Afganisztánnal való kapcsolatokban is, ahol Washington érdekeit a kis öböl menti ország képviselte. Nemrégiben iráni erőket okoltak egy izraeli tulajdonú olajszállító tartályhajó elleni támadásért az Ománi-öbölben.

Iránt a múltban több ilyen támadással is kapcsolatba hozták, a szunnita arab államok és az iszlám köztársaság közötti rivalizálás pedig a régió több színterén is lejátszódik, Libanontól Jemenig.

Kiderült: Iráni drón támadt az izraeli tulajdonú hajóra

A szakértők megállapították, hogy a támadást egy iráni gyártmányú, Sahíd-136 típusú drónnal követték el.