Betelt a pohár: háborúellenes petíciót indítottak az orosz katonaanyák

Az orosz csapatok Ukrajnából való kivonását követelik.

A petíciót a Change.org oldalon tették közzé, és az Állami Duma és a Föderációs Tanács illetékes bizottságainak parlamenti képviselőinek címezték.

„Kilenc hónapja folyik az úgynevezett különleges katonai művelet, amely pusztítást, gyászt, vért és könnyeket hoz”

– olvasható a petícióban. „Minden, ami Ukrajnában és Oroszországban történik, aggasztja a szívünket. Függetlenül attól, hogy milyen nemzetiségűek, vallásúak vagy társadalmi státuszúak vagyunk, minket – az oroszországi anyákat – egy vágy egyesít: békében és harmóniában élni, gyermekeinket békés ég alatt felnevelni, és nem félteni a jövőjüket”.

„Sok régióban a mozgósítottak családjainak önállóan kellett összegyűjteniük a felszerelést a halálba küldendők számára, mindent saját költségükön vásároltak, még a golyóálló mellényeket is. Ki fogja ellátni azokat a családokat, akik elvesztették a kenyérkeresőjüket?

Tudjuk a választ – mindezek a nehézségek további terhet jelentenek majd az anyák amúgy is túlterhelt vállán!”

– folytatódik a petíció.

A felhívás leírja, hogy a sorkatonák és mozgósított katonák édesanyái „kénytelenek megalázó módon kopogtatni a városok közigazgatásának ajtajain”, hogy megpróbálják hazahozni a férjeiket. Tüntetéseket tartanak, kollektív felhívásokat írnak, petíciókat nyújtanak be, de „senki sem hallgatja meg őket”.

„Ellenezzük, hogy fiaink, testvéreink, férjeink, apáink ebben részt vegyenek. Az önök kötelessége az anyák és a gyermekek jogainak és szabadságának védelme, nem szabadna szemet hunyniuk mindezek felett” – olvasható a petícióban.

Putyin közeli szövetségesének elege van a háborúból, békét akar Ukrajnában

„Megérett az idő arra, hogy közösen keressünk egy békés megoldást” – mondta Tokajev.