Economist: több halálos áldozatot szedhet Európában a tél, mint a háború

„Valószínűleg nem csak fegyverekkel és anyagi támogatással, de életekkel is fizetnünk kell Ukrajna megsegítéséért” – írja a londoni lap, amelynek cikkét a Mandiner szemlézte.

Az Economist arról ír cikkében, hogy bár a média rengeteget cikkez hőhullámokról, ám hidegben mégis több ember veszti életét – a december és február közti időszakban 21 százalékkal több ember hal meg, mint június és augusztus között. A lap szerint az energiaárak elszabadulása a téli halálozások számát is meg fogja ugrasztani, hiszen a drágább energia miatt kevésbé fűtik fel a lakásokat és az intézményeket is, ami nagyban elősegíti például a vírusok terjedését is.

A gazdasági lap a 2000 és 2019 közötti energiaárakat, hőmérsékleteket, és halálozási adatokat vetette össze az EU 27 államában (Máltát kivéve), Nagy-Britanniában, Norvégiában és Svájcban.

Az ezekben az országokban található 226 régió adatait összehasonlítva az Economist szerint határozottan kimutatható egy összefüggés a magasabb energiaárak és a magasabb halálozási adatok között.

A kimutatás szerint már az áram árának 10 százalékos növekedése is 0,6 százalékkal növeli a halálozások számát, ez pedig a különösen hideg hetekre még jobban igaz, míg az enyhébbeken kevésbé. A lap érvelése szerint a hidegben jobban terjednek a vírusok; ha kint hidegebb van, kevésbé szellőztetnek az emberek, ami szintén a vírusoknak kedvez; hidegben nő a vérnyomás, ami növeli a szívinfarktus és az agyvérzés esélyét.

A lap szerint ha a legjobb forgatókönyvet is vesszük, a megnövekedő energiaárak miatt Európában többen meghalhatnak, mint az orosz-ukrán háborúban eddig.

Ez utóbbit ők valahová 60-70 ezer fő környékére teszik.

A német kormány készül az energiarendszer téli összeomlására

De nem úgy, hogy igyekezne megakadályozni azt. Koenen Krisztina írása.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.