Vezető közgazdász: a világgazdaság elhúzódó recesszióba menetel

Mohamed El-Erian figyelmeztetett, hogy a piacoknak súlyos recesszióra kell felkészülniük, amely örökre megváltoztathatja a világgazdaságot.

A közgazdász kedden azt mondta, hogy a kínálatra nehezedő nyomás, a központi banki szigorítás és a piaci „törékenység” kombinációja valószínűleg mind-mind a növekedést fogja terhelni – írja a Business Insider.

„Különösen három új tendencia utal egy ilyen átalakulásra, és valószínűleg fontos szerepet játszik majd a következő évek gazdasági eredményeinek alakításában: az elégtelen keresletről az elégtelen kínálatra való áttérés, mint a növekedés többéves, jelentős akadálya, a központi bankok határtalan likviditásának megszűnése és a pénzügyi piacok növekvő törékenysége” – írta El-Erian a Foreign Affairs című véleménycikkében.

„Ezek az eltolódások segítenek megmagyarázni az elmúlt néhány év szokatlan gazdasági fejleményeinek nagy részét, és valószínűleg még nagyobb bizonytalanságot fognak okozni a jövőben, mivel a sokkok egyre gyakoribbá és erőszakosabbá válnak” – tette hozzá.

„Ezek a változások hatással lesznek az egyénekre, a vállalatokra és a kormányokra – gazdaságilag, társadalmilag és politikailag egyaránt.”

El-Erian figyelmeztetése akkor hangzott el, amikor olyan intézmények, mint a Nemzetközi Valutaalap és a Nemzetközi Pénzügyi Intézet jövőre gazdasági lassulást jósolnak.

Oroszország februári ukrajnai inváziója a globális ellátási láncok szűküléséhez vezetett, és a nyersolajtól a búzáig az árucikkek árai az egekbe szöktek.

Eközben a központi bankok, mint például az amerikai jegybank, agresszív kamatemelésbe kezdtek, ami ugyan elkezdheti fékezni az inflációt, de a gazdasági növekedést is sújtja.

A kamatemelések az egyes piacok sebezhetőségét is felfedték: az S&P 500 idén 15,5%-ot esett, és a tavalyi kriptós sikertörténet is visszájára fordult, miután a legnagyobb tőzsde, az FTX fizetőképességi válságba került, és végül csődöt jelentett.

El-Erian szerint az elemzőknek el kell mozdulniuk attól a gondolkodásmódtól, hogy a visszaesés rövid, éles recesszió lesz – ez a gondolkodásmód, figyelmeztetett, hogy a Fed az inflációt pusztán „átmeneti” jellegűnek minősítette, még akkor is, amikor az árak tavaly felfelé kúsztak.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

A német kormány készül az energiarendszer téli összeomlására

De nem úgy, hogy igyekezne megakadályozni azt. Koenen Krisztina írása.