Merkel mentegetőzik: nem volt hatalmam befolyásolni Putyint

Angela Merkel volt német kancellár megvédte a februári ukrajnai inváziót megelőzően Oroszországgal szemben folytatott politikáját, mondván, hogy nem rendelkezett hatalommal arra, hogy befolyásolja Vlagyimir Putyint.


Elmondta, hogy 2021 nyarára megpróbált európai tárgyalásokat összehívni az orosz elnökkel és Emmanuel Macron francia elnökkel – írja a BBC.

„De nem volt elég hatalmam ahhoz, hogy elérjem az akaratomat” – mondta a Spiegel híradójának.

„Tényleg mindenki tudta: ősszel el fog menni” – mondta.

Merkel asszony négy kancellári ciklus után decemberben távozott hivatalából. Utolsó látogatását 2021 augusztusában tette Moszkvában, és a német hírmagazinnak azt mondta, hogy „az érzés nagyon egyértelmű volt: „hatalmi politikailag önnek vége”.

Hozzátette, hogy „Putyin számára csak a hatalom számít”.

Jelentős volt, hogy Putyin a végső találkozóra magával hozta Szergej Lavrov külügyminisztert is – mondta. Korábban négyszemközt találkoztak – jegyezte meg.

Putyin elnök inváziójának fényében – amelyet hetekig tartó masszív katonai felvonulás előzött meg Ukrajna határainál –

sokan úgy érveltek, hogy Merkelnek és más uniós vezetőknek keményebb megközelítést kellett volna alkalmazniuk a Kremllel szemben.

Kereszténydemokrata pártjának (CDU) egyik külpolitikai szakértője, Roderich Kiesewetter parlamenti képviselő azok közé tartozik, akik szerint Merkel tudta, hogy Putyin megpróbálja megosztani és gyengíteni Európát, de úgy vélte, hogy a „puha erő” a helyes megközelítés. Az invázió előtt azzal érvelt, hogy Németország túlságosan függ az orosz gáztól.

Merkel azt mondta, nem bánta meg, hogy decemberben távozott hivatalából.

Merkel omladozó hagyatéka

Angela Merkel egy fogatlan és oroszoknak kiszolgáltatott Németországot hagyott maga után – írja Bill Wirtz, a Specator World újságírója.