Bidenék Venezuelához fordulnak olajért

A Biden-kormányzat közel áll ahhoz, hogy engedélyt adjon a Chevronnak a venezuelai olajkitermelés folytatására, miután korábbi jelentések szerint Joe Biden elnök enyhítené a szocialista országgal szembeni szankciókat, hogy az amerikai olajvállalat folytathassa a kitermelést. 

A Chevron a venezuelai Petróleos de Venezuela SA (PDVSA) állami olajtársasággal közös vállalkozásain keresztül megtartotta részesedését a venezuelai olajmezőkben – jelentette a The Wall Street Journal.

Az új engedély lehetővé tenné a Chevron számára, hogy visszaszerezze a venezuelai termelés és karbantartás részleges ellenőrzését.

Az új engedély feltétele a venezuelai kormány és politikai ellenfelei várható bejelentése, miszerint az Egyesült Államok által nemrég feloldott pénzeszközök felhasználásával 3 milliárd dolláros humanitárius programot hajtanak végre, és újraindítják a szocialista ország politikai válságának megoldására irányuló tárgyalásokat a szabad és tisztességes választások megvalósításával – írta a Journal.

Az engedély nem lenne állandó, és a jövőben megújításra szorulna, de ha egyszer megadják, lehetővé tenné a Chevron számára, hogy Venezuelában olyan szankciós keretrendszerben működjön, amely hasonló ahhoz, ami 2019-ben volt érvényben, amikor Donald Trump korábbi elnök kormánya szankciókat vezetett be a venezuelai elnök, Nicolás Maduro megbuktatására tett erőfeszítései során.

(The Daily Wire)

Fotó: EPA/MICHAEL REYNOLDS

A német kormány készül az energiarendszer téli összeomlására

De nem úgy, hogy igyekezne megakadályozni azt. Koenen Krisztina írása.