A NASAMS rakétarendszerhez fog kapcsolódni a megvásárolt izraeli radarrendszer

A világ egyik legmodernebb radarrendszerét vásárolja Magyarország Izraeltől – mondta a honvédelmi miniszter a Hír TV Napi aktuális című műsorában szerda este.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf közölte, hogy ez a radarrendszer az izraeli Vaskupola összeállításában is szerepel. Az eszközök folyamatosan érkeznek majd Magyarországra a jövő évtől kezdve.

A radarokhoz egy rakétarendszer is kapcsolódik, a rakéták norvég-amerikai gyártmányúak

– ismertette a tárcavezető.

2020 november 19-én jelentették be, hogy Magyarország a NASAMS norvég-amerikai légvédelmi rakétarendszert beszerzése mellett döntött. A légvédelmi rendszerhez 120db AMRAAM-C7 és 60db AMRAAM-ER került beszerzésre. Az első NASAMS egységek 2023-ban érkeznek, míg a rendszer 2025-re lesz teljes. Az első tűzegységnek 2024 végére el kell érnie a műveleti készenlétet.

A működési elv az, hogy a radarok figyelik, milyen tárgyak érkeznek a védendő terület felé. Össze vannak kötve a rakétarendszerrel, amely részben automatizált, részben emberi döntés után csapást mér a berepülő eszközre, megsemmisítve azt.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a modern technológiának köszönhetően a folyamat nagyon gyors.

Az a cél, hogy a légvédelmi rendszer Magyarország egész területét lefedje – közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Hangsúlyozta, hogy már 2016-2017 táján megkezdték a honvédelmi és haderőfejlesztési programot, ami a mostani orosz-ukrán háború fényében jó döntésnek bizonyult. Részben a szárazföldi csapatokat, részben a légvédelmet erősítő eszközöket szereznek be – mondta.

A tárcavezető ugyanakkor kiemelte, hogy felkészült katonákra is szükség van, akik kezelni tudják a tankokat, drónokat. A kormány a jövőben még inkább figyel majd a hivatásos és a tartalékos állomány kiképzésére – jelentette ki.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf azt mondta, hogy az orosz-ukrán háború miatt fontos a higgadtság. A kormány felkészülten figyeli a fejleményeket – tette hozzá.

Kohncast: A harmadik világháború elhalasztva

Szerkesztőségi podcastunk legújabb adásában beszélünk a lengyelországi rakéta-incidensről, Magyarország új radarrendszeréről, és szó esik Donald Trump bejelentéséről.