Sebastian Kurz tanácsadóként fog részt venni a közel-keleti béke megteremtésében

Sebastian Kurz volt osztrák kancellárt kinevezték az Ábrahám-egyezmények Békeintézetének (AAPI) tiszteletbeli tanácsadó testületébe – jelentette be a szervezet pénteken közleményben.

„Az Ábrahám-egyezmények történelmi mérföldkőnek számítottak, és megvalósították azt, amit korábban lehetetlennek tartottak. Ezért nagy megtiszteltetés számomra, hogy a tiszteletbeli tanácsadó testület tagja lehetek, és segíthetek a megállapodások fenntartásában és kiterjesztésében” – mondta Kurz a kinevezéséről.

„Remélem, hogy több ország követi majd a nyomdokaikat”

– tette hozzá.

Kurz azt követően lett kancellár, hogy pártja megnyerte a 2017-es osztrák parlamenti választásokat. 2019 májusáig volt Ausztria kancellárja, majd 2020 januárjától 2021 októberéig ismét hivatalban volt.

Kurzot hivatali ideje alatt Európa legfiatalabb államfőjeként tartották számon, és most sok időt tölt Izraelben és a Közel-Keleten.

A tanácsban olyan neves személyiségekhez csatlakozik, mint Jared Kushner, a Fehér Ház korábbi főtanácsadója, Joe Lieberman volt amerikai szenátor, Yousef Al Otaiba, az Egyesült Államok emírségi nagykövete és Michael Herzog, Izrael amerikai nagykövete.

„Megtiszteltetés számunkra, hogy Kurz volt kancellárt köszönthetjük tiszteletbeli tanácsadó testületünkben”

– mondta Robert Greenway, az AAPI elnöke és ügyvezető igazgatója.

„Alig várjuk, hogy hasznát vehessük Kurz volt kancellár úr tanácsainak az Ábrahám-egyezmény megerősítésére és kiterjesztésére irányuló európai támogatás növelésére irányuló erőfeszítéseinkkel kapcsolatban.”

„Magyarország jelentős szerepet játszhat az Ábrahám-egyezmények sikerében”

A Jared Kushner által alapított Ábrahám-egyezmények Intézet vezetőjével Megyeri A. Jonatán beszélgetett a megállapodások fontosságáról, Magyarország szerepéről és az egyezmények bővítésében rejlő potenciálról.