Csecsemőként szülei egy padon hagyták, 80 évesen találta meg a családját

Amikor Alice Grusová csecsemő volt, a szülei egy pályaudvar padján hagyták, és fogalmuk sem volt arról, mi lesz vele.

Mindez 1942 júniusában történt. Ez volt Marta és Alexandr Knapp utolsó kétségbeesett cselekedete, hogy megmentsék lányukat, mivel Csehszlovákiából való menekülési kísérletük katasztrófával végződött. A házaspár Prágából menekült, de amikor vonatuk a kelet-csehországi Pardubicébe érkezett, náci katonák szálltak fel, akik menekülő zsidókat kerestek.

Lányuk Alice soha többé nem látta szüleit. Letartóztatták és a theresienstadti koncentrációs táborba küldték őket, majd később Auschwitzba, ahol meggyilkolták őket. Apja előző házasságából származó bátyját szintén ott ölték meg.

Az egyéves kislányt, akit az állomás padján találtak, kezdetben árvaházban helyezték el. Alice, aki nem emlékszik szüleire, később szintén Theresienstadtba került.

„Volt ott egy kedves asszony, aki gondoskodott rólunk. Csak felvillanásokra emlékszem abból az időből. Aztán emlékszem, amikor tífuszos lettem, és az ottani munkásoknak kellett megvédeniük a németektől.

Emlékszem, azt mondták, hogy hallgassak, különben jönnek a rossz németek és megölnek minket.”

Alice idén ünnepelte 81. születésnapját – valamint férjével, Miroszlávval közös 60. házassági évfordulóját. Prágában élnek, három fiuk, hat unokájuk és három dédunokájuk van.

Alice és unokatestvére Yossi.
Alice és unokatestvére Yossi.

Szlovák és izraeli családfakutatók munkájának köszönhetően Alice az év elején Izraelbe utazott, ahol újra kapcsolatba került zsidó örökségével, és találkozott egyetlen életben maradt unokatestvérével – valamint a tágabb családdal, amelynek létezéséről nem is tudott.

„Akkor döbbentem meg a legjobban, amikor 80 évesen megtudtam, hogy ilyen nagy családom van”

– mondta a CNN-nek Alice.

„Csak szomorú vagyok, hogy ez nem jött korábban”

– tette hozzá.

Hogyan lett egy osztrák báróból tömeggyilkos?

Dokumentumok tömegét dolgozta fel Phillippe Sands, hogy rekonstruálja annak az SS tisztnek az életét, aki az ő családjának a kiirtásában is szerepet játszott.