Amikor Petőfi Sándor szerelmes lett egy zsidó lányba

A költő gyakran szerelembe esett, érzelmeinek egyik tárgya egy szép zsidó leány volt. 

„A zsidók Petőfi hívei, heroldjai, fordítói, terjesztői, apostolai, magyarázói voltak. És ő méltányolta, megbecsülte, szerette őket.” – hangzatos felütéssel kezdte Szabolcsi Lajos (1889–1943) író, lapszerkesztő Petőfi Sándor (1823–1849) költő és a magyar zsidók kapcsolatát boncolgató írását.

1845 nyarán, Petőfi, kinek népszerűsége, akkoriban még csak a delelőn állott Losoncra látogatott, hol Steller Antal ügyvéd házában vendégeskedett (a látogatás tényét egyébként máig emléktábla őrzi az egykori Steller-ház homlokzatán), ahol állítólag egy gyönyörű fiatal leány arcképére lett figyelmes, aki iránt ismeretlenül is nyomban szerelemre gyúlt, s kérte barátját mutassa be a hölgynek – írja a zsido.com

A történet egy másik variációja szerint Petőfi az ügyvéd házának ablakából látta meg a szép leányt, aki szemközt lakott, melyre ugyan szintén nincs konkrét bizonyíték, de a losonciak mai napig ezt vallják. De akárhogyan is pillantotta meg Petőfi a lányt, az bizony szerelem volt első látásra! S hogy ki volt ez a losonci lány? Nem más, mint Záli, a szegény varróleány, polgári nevén Weiss Rozália.

A szerelem végül plátói maradt, de Záli ihlette A varróleány című verset, mely örök emléket állít a költő és a lány találkozásának:

„Szép vagy, de szép orcáidat

Az ember addig nézi csak,

Amíg nem látja sugarát

Lelked dicső villáminak.

Minden szavad egy villám.

Mely szem fényét ölő szikrákat hány;

Nem ismerem még párod

Az elmésségben, szép varróleány,

Erényednek közhíre van,

Elmés vagy, mint az ördög,

S jó, mint az angyal.”

A teljes írás itt olvasható.

Világ Igaza: Nemes Nagy Ágnes nem csak nagy költő volt, hanem zsidómentő is

Nemes Nagy részt vett a Szerb Antal, Halász Gábor és Sárközi György megmentésére irányuló kísérletekben.