Egy felmérés szerint a vallásosak kevésbé aggódnak a klímaváltozás miatt

Az erősen vallásos amerikaiak – azok, akik naponta imádkoznak, rendszeresen járnak vallási szertartásokra, és a vallást életükben kulcsfontosságúnak tartják – a többi amerikai felnőttnél jóval kisebb valószínűséggel fejezik ki aggodalmukat a globális felmelegedés miatt.

Ezek a legfontosabb megállapításai a Pew Research Center közzétett átfogó jelentésének, amely április 11. és április 17. között 10 156 amerikai felnőtt megkérdezésével készült.

A felmérés szerint a vallásos amerikaiak több okból is kevésbé aggódnak az éghajlatváltozás miatt.

„Az első és legfontosabb a politika: Az amerikai közvélemény éghajlatról alkotott véleményének fő mozgatórugója a politikai párt, nem a vallás”

– áll a jelentésben.

„A nagymértékben vallásos amerikaiak másoknál hajlamosabbak a Republikánus Párttal azonosulni vagy a Republikánus Párt felé hajlani, és a republikánusok általában sokkal kisebb valószínűséggel hisznek abban, hogy az emberi tevékenység (például a fosszilis tüzelőanyagok elégetése) felmelegíti a Földet.

A hitetlen emberek boldogtalanabbak, mint a hívők

A felmérések szerint a pozitív vagy negatív életérzés összefügg azalatt, hogy valaki hisz-e vagy nem – írja Peter Franklin az UnHerd magazinban.