Zelenszkij: Netanjahu megfontolja a légvédelemi eszközök átadását

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán közölte, hogy légvédelmi rendszereket kért Benjámin Netanjahu megválasztott izraeli miniszterelnöktől, aki azt mondta, hogy „megfontolja” a kérést.

Zelenszkijt az újságírókkal folytatott beszélgetés során arról kérdezték, hogy vannak-e elmozdulások Ukrajna és Izrael kapcsolatában.

„Az elmozdulás abban áll, hogy felvettük a kapcsolatot Netanjahuval és érdemi beszélgetést folytattunk”

– válaszolta az elnök az ukrán média szerint.

„Közöltük a légvédelemmel kapcsolatos összes kihívást. Ez az első számú prioritás”.

Az ukrán elnök szerint Netanjahu „biztosította… arról, hogy a lehető leggyorsabban megvizsgálja ezt a kérdést, átgondolja, hol tud segíteni, és visszatér a válasszal”.

Hozzátette, hogy Ukrajna nem kért olyan fegyvereket, amelyekkel támadni lehetne:

„Minket csak védelmi rendszerek érdekelnek”.

A „szívélyes és személyes beszélgetés” során Netanjahu megköszönte Zelenszkijnek, és azt mondta, hogy „komolyan megfontolja az ukrán kérdést” – olvasható a megválasztott miniszterelnök hivatalának közleményében.

Októberben az ukrán kormány hivatalos levelet küldött Izraelnek, amelyben légvédelmi rendszereket kért. Egy hónappal később Benny Ganz leköszönő védelmi miniszter azt mondta, hogy „lehetetlen”, hogy a zsidó állam elküldje a kért technológiát.

„Folyamatosan áttekintjük, hogy mit lehet tenni, és hogyan terjeszthetjük ki a segítségnyújtást, de nem szabad elfelejtenünk, hogy a NATO Ukrajna mögött áll” – jelentette ki Ganz.

Még 38 milliárd dollárt adna az amerikai kormány Ukrajna megsegítésére

Mélyen a zsebükbe nyúlnának az amerikaiak.