Amerikai F22-esek segítenek Lengyelországban

Miközben eddig tisztázatlan, hogy vajon orosz vagy ukrán hadsereghez tartozott az a két Lengyelország területére becsapódott rakéta, melyek két lengyel állampolgár életét is kioltotta, az esemény miatt tovább nőtt az Oroszország ukrajnai inváziója miatti feszültség. A NATO szövetségesek biztosítására az Egyesült Államok igen fejlett, F22 típusú vadászrepülőket küldött lengyelországi bázisára.

Néhány évvel ezelőtt még nagyon ritka volt, hogy az úgynevezett 5. generációs repülőgépeket bármilyen európai bázisra telepítsék, az elmúlt évben F35-ösöket láttak Romániában és Lengyelországban, F22-eseket pedig Lengyelországban és Norvégiában.

Tavaly február óta az Egyesült Államok a nemrég kiürített Afganisztánból átállt az orosz agresszió okozta folyamatos feszültségek kezelésére.

Augusztus 5-én 12 F22 Raptor szállt le a lengyelországi Lodz melletti Lask légibázison. A 90. vadászrepülőszázadhoz tartozó Raptorok eddig az alaszkai Elmendorf egyesített bázison állomásoztak, feladatuk a NATO „Air Shielding” (légipajzs) missziójának átvétele, amelynek célja a NATO szövetséges nemzetek légterének védelme az orosz fenyegetéstől.

Az F22-esek Lengyelországba telepítése jelentős erődemonstráció az USA részéről.

Ezeket a repülőgépeket a legtöbb szakértő a világ legjobb vadászrepülőgépeinek tartja, Lengyelországba telepítésükkel az USA és a NATO elkötelezettségét kívánják demonstrálni a szövetséges nemzetek védelmében egy esetleges orosz invázióval szemben.

Az F22-esek Lengyelországban nem vesztegették az időt, és nemcsak a lengyel légierővel, de 10 másik szövetséges nemzettel is együtt gyakorolnak, egy koncentrált erőfeszítés keretében, hogy a Raptorok minél zökkenőmentesebben tudjanak együttműködni a NATO sokszínű erőin belül.

Az elmúlt hónapokban, a Laskba való telepítés óta ezek a repülőgépek számos más európai helyszínre, például Norvégiába és Hollandiába is eljutottak. Erre azért került sor, hogy biztosítsák az európai hadszíntéren való műveleti képességüket.

Amikor a különítmény parancsnokát megkérdezték, hogy meddig maradnak az F22-esek Lengyelországban, a válasza az volt, hogy „ameddig szükséges”.

Még 38 milliárd dollárt adna az amerikai kormány Ukrajna megsegítésére

Mélyen a zsebükbe nyúlnának az amerikaiak.