A republikánusoké az amerikai képviselőház

Mindenki „vörös hullámot”, azaz a republikánusok elsöprő sikerét várta az amerikai félidős választásokon, sokan a Szenátus feletti republikánus uralmat sem tartották elképzelhetetlennek, azonban arra szinte mindenki számított, hogy az elnöki népszerűsége mélypontján küzdő Joe Biden vezette demokraták elveszítik többségüket legalább a Képviselőházban.

Ezért volt oly sokak számára meglepő, hogy még a képviselőházi választások sem mentek olyan simán a republikánusok számára, mint azt gondolni lehetett és jó egy héttel a választások után csak tegnap estére vált biztosra, hogy a párt megszerezte a 218 képviselői hellyel elérhető többséget a törvényhozás alsó házában.

Így a Képviselőházban a republikánusoknak jelenleg 218, a demokratáknak 209 mandátumuk van, nyolc képviselői helyért még mindig megy a küzdelem, pontosabban a szavazatszámlálás.

A republikánusok győzelmét Biden elnök is elismerte és gratulált Kevin McCarthy képviselőnek, a republikánusok eddig kisebbségben lévő frakcióvezetőjének.

„Ezen a választáson a választók világosan kifejezték aggodalmaikat: a költségek csökkentésének szükségességét, a választás jogának védelmét és demokráciánk megőrzését”

– mondta Biden nyilatkozatában.

„Együtt fogok dolgozni mindenkivel – legyen az republikánus vagy demokrata -, aki hajlandó velem együttműködni, hogy eredményeket érjünk el mindenki számára”.

A demokraták a 2018-as félidős választásokon szerzett többségük óta tartották kezükben a képviselőházat. Míg a republikánusok a 2020-as választásokon teret nyertek, a demokraták Biden elnök Fehér Házban töltött első két évében egyszámjegyű, szűk többségben maradtak.

A képviselőház visszaszerzésére tett erőfeszítéseik során a republikánusok a párt kampányüzeneteinek középpontjában a választók által legfontosabbnak tartott kérdések álltak, különösen a növekvő bűnözés és a gyengélkedő gazdaság.

A demokraták nagyrészt az abortusz kérdésére összpontosítottak, miután a Legfelsőbb Bíróság a nyáron megsemmisítette a Roe kontra Wade ítéletet, a fókusz továbbá a párt által „a demokráciát fenyegető veszélyekre” helyeződött, annak ellenére, hogy a választók ezeket a kérdéseket a közvélemény-kutatások szerint nem ítélték kellően fontosnak.

A képviselőház republikánusai kedden vezetőségi választásokat tartottak, amelyek során McCarthy kisebbségi vezető sikerrel hárította el a képviselőházi republikánus konferencia konzervatívabb elemeinek kihívását. A szavazatok végeredménye 188-31 volt, bár McCarthynak 218 szavazatra lesz szüksége ahhoz, hogy januárban átvegye a házelnöki pozíciót a demokrata Nancy Pelositól.

A Republikánus Párt ígéretet tett arra, hogy a képviselőház feletti ellenőrzést különböző vizsgálatok megindítására használja fel, többek között Hunter Biden üzleti ügyleteivel, a január 6-i bizottság megállapításaival és a Biden-kormányzat nagy kritikával illetett afganisztáni kivonulásával kapcsolatban.

Az új képviselőház január 3-án teszi le a hivatali esküt.

Miért maradt el a nagy republikánus győzelem?

Összeszedtük, hogy mi vezetett az eredményhez, amely közel egy hét után még mindig nem végleges.