Úgy tűnik republikánus többség lesz a Képviselőházban

A republikánusok szűk többséget szerezhetnek a Képviselőházban a DecisionDeskHQ előrejelzése szerint, melyet egy héttel a félidős választások után tettek közzé. Bár néhány helyért folyó verseny még nem dőlt el, a lap szerint a Republikánus Párt elérte a többséghez szükséges 218 mandátumos küszöböt — írja a DailyWire.

A republikánus győzelemmel megszűnne Nancy Pelosi demokrata párti képviselő házelnöki tisztsége is. A republikánusoktól sokan elsöprő győzelmet vártak a képviselőházban, de az országszerte szoros versenyekben elszenvedett váratlan vereségek sorozata után a győzelmi különbözet mindössze néhány helyre csökkent.

A republikánusok a gazdaság helyzetével, az inflációval, a benzinárakkal, a déli határon átkelő migránsok által jelentett veszéllyel és az ország iskoláit befolyásoló „woke” baloldali politika ellen kampányoltak.

A FiveThirtyEight nevű híroldal választást megelőző napokban úgy becsülte, hogy a republikánusoknak 85%-os esélyük van arra, hogy átvegyék a ház irányítását – bár sokan úgy vélték, hogy ez jóval nagyobb különbséggel fog történni.

A republikánusok szűk győzelme a következő évben azonban eredményezhet néhány változást. Azt például már megfogadták, hogy vizsgálatot indítanak Dr. Anthony Fauci ellen, ha a párt többséget szerez. Néhány republikánus képviselő azzal is kampányolt, hogy Hunter Biden, az elnök fia ellen is vizsgálatot indítanak ha hatalomra kerülnek.

Miért maradt el a nagy republikánus győzelem?

Összeszedtük, hogy mi vezetett az eredményhez, amely közel egy hét után még mindig nem végleges.