„Régóta nagyon jók a Magyarország és Izrael közötti kapcsolatok” – videóriport

Amint arról a Neokohn is beszámolt, a zsidó államban tartózkodik Novák Katalin köztársasági elnök és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, illetve delegációjuk. A politikusok találkoznak Jichák Herzog izraeli államelnökkel, Jáir Lapid leköszönő és Benjamin Netanjahu leendő miniszterelnökkel és látogatást tettek a Jád Vásem emlékközpontban.

A találkozók előtti sajtótájékoztatón Szalay-Bobrovniczky Kristóf emlékeztetett arra, hogy

„a két ország közötti kapcsolatok régóta nagyon jók, mely jó kapcsolat a védelmi területen is megnyilvánul”.

A magyar delegáció megtekintette az igen fejlett Vaskupola védelmi rendszert is,

„az ilyen rendszerek fontossága” – emlékeztetett a védelmi miniszter „épp a tegnapi események tükrében mutatkozik meg számunkra is” – utalva a Lengyelországot kedd este ért rakétatalálatokra.

„Ha valahol, Izraelben tudják, hogyan kell egy országot megvédeni. A Vaskupola rakétaelhárító-rendszer a légvédelmet biztosítja. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel ma megnéztük, hogyan működik” – számolt be Facebook posztjában Novák Katalin, aki méltatta az Izrael és Magyarország közötti védelmi együttműködést: „Az elmúlt években az országaink közötti védelmi együttműködés a haderő-fejlesztési programnak köszönhetően megerősödött, a következő időszakban pedig még szorosabb közös munkát tervezünk” – fogalmazott a köztársasági elnök a számos fotót is tartalmazó posztban.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a sajtótájékoztatón emlékeztetett arra is, hogy a delegáció a Jád Vásem emlékközpontban magyar holokauszt-túlélőkkel is találkozott, mely találkozó „igen megrázó volt és megható, hogy a túlélők milyen mélyen őrzik magyarságukat”.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf sajtótájékoztatója

Novák Katalin köztársasági elnök és Dani Dayan, a Jád Vásem igazgatójának angol nyelvű sajtótájékoztatója

Novák Katalin a Jád Vásemben magyar holokauszt-túlélőkkel

Novák Katalin: Magyarország Izrael és a zsidó közösségek barátja

A Zsidó Világkongresszus elnökével, valamint több nemzetközi és amerikai zsidó szervezet vezetőjével is találkozott hivatalos látogatásának első napján a köztársasági elnök.