AP: Amerikai tisztviselők szerint ukrán rakéta csapódhatott be Lengyelországban

Az Associated Press hírügynökség három amerikai tisztviselőt idézve azt állítja, hogy az előzetes értékelés szerint a Lengyelországba csapódott rakétát az ukrán erők lőtték ki egy érkező orosz rakétára.

A tisztviselők, akiknek nincs felhatalmazásuk arra, hogy nyilvánosan beszéljenek az ügyről, névtelenségük megőrzése mellett nyilatkoztak az AP-nek.

Biden elnök korábban kedden azt mondta, hogy „valószínűtlen”, hogy a Lengyelországot eltaláló rakétát Oroszországból lőtték ki.

A rakéta az ukrán határ közelében fekvő Przedwodow faluban landolt, két ember halálát okozva.

Mi történt?

Kedden hírek érkeztek, hogy lengyel tisztviselők szerint egy “orosz gyártmányú rakéta” az ukrán határon fekvő Przewodowban landolt – írja a BBC.

Az első jelentések szerint Oroszország volt a felelős a robbanásért. Moszkva tagadta az állításokat.

Biden a bali G20-csúcstalálkozóról beszélve azt mondta, hogy „előzetes információk” cáfolják a jelentéseket.

Az amerikai elnök szerdán kora reggel beszélt, miután a világ számos vezetője a csúcstalálkozón egy „sürgősségi kerekasztal” keretében összegyűlt, hogy megvitassa a robbanást.

A résztvevők között volt Biden elnök, Rishi Sunak brit miniszterelnök, Emmanuel Macron francia elnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

A Lengyelországban – amely NATO-tagállam – lezuhant rakétákról szóló jelentések azt követően érkeztek, hogy Oroszország kedden újabb támadási hullámot indított Ukrajna-szerte, napokkal azután, hogy csapatai kénytelenek voltak elhagyni Herszon városát.

Oroszország visszautasította a felelősségét, a moszkvai védelmi minisztérium pedig támadta azt, amit „szándékos provokációnak nevezett, amelynek célja a helyzet eszkalálása”.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szintén azt mondta, hogy nincs információja a robbanásról.

Az orosz állami hírügynökség szerint ehelyett ukrán rakéták csapódtak be lengyel területre.

Kuleba ukrán külügyminiszter azonban azt mondta, hogy minden olyan állítás, miszerint Ukrajna a felelős, orosz „összeesküvés-elmélet”, és hogy bárki, aki az üzenetet erősíti, „orosz propagandát” terjeszt.

Andrzej Duda lengyel elnök újságíróknak azt mondta, hogy továbbra is tisztázatlan, hogyan történt a robbanás, és kijelentette, hogy a nyomozók minden lehetőséget megvizsgálnak.