Valamilyen rakétatalálat érhette Lengyelországot

Legalább két ember meghalt Lengyelországban, miután két eltévedt rakéta csapódott be az ukrán határ közelében.

A rakéták Przewodów városában hullottak le, gabonaszárítókba csapódtak. A rendőrség, az ügyészség és a hadsereg állítólag már a helyszínen van.

A lengyelek tanácskoznak

Rendkívüli tanácskozást hívott össze Andrzej Duda lengyel elnök és Mateusz Morawiecki kormányfő az államfői hivatal kötelékében működő Nemzetbiztonsági Irodában (BBN) – közölte kedd este a lengyel kormányszóvivő.

„A kialakult válsághelyzet miatt” az államfő és a miniszterelnök a kormány nemzetbiztonsági és védelmi bizottsága tagjaival tanácskozik

– mondta el sajtóértekezletén Piotr Müller kormányszóvivő.

A szóvivő arra szólította fel a médiát, hogy

„ne tegyen közzé meg nem erősített információkat. Az illetékes szolgálatok „”hiteles információkkal szolgálnak” a tanácskozáson, majd egy sajtókonferencián nyilvánosságra fogják hozni ezeket.”

Korábban a lengyel Radio Zet honlapján és a Twitteren arról számolt be, hogy két ember meghalt az ukrán határhoz közeli Przewodów városban, miután két rakéta csapódott egy gabonaszárítóba.

Egyes elemzők szerint a rakéták célpontja a Przewodówtól mintegy 100 km-re délre fekvő ukrán város, Lviv lehetett.

A magyarok is tanácskoznak

A Barátság kőolajvezeték leállása és a lengyelországi rakétabecsapódás miatt Orbán Viktor miniszterelnök este 8 órára összehívta a Védelmi Tanács ülését a Karmelita kolostorba – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Az ülést megelőzően Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter telefonon egyeztetett Jens Stoltenberg NATO főtitkárral

– mondta a sajtófőnök.

Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanács rendkívüli ülését

A Barátság kőolajvezeték leállása és a lengyelországi rakétabecsapódás miatt.

A Pentagon még nem tudja

A Pentagon egyelőre nem tudja megerősíteni azokat az értesüléseket, miszerint orosz rakéták csapódtak volna be lengyel területen az ukrán határ közelében.

„Ismertek előttünk azok a sajtóértesülések, amelyek szerint két orosz rakéta talált el egy térséget Lengyelországban, az ukrán határ közelében. Elmondhatom, hogy egyelőre nincsenek olyan információink, amelyek alátámasztanák ezeket az értesüléseket, így tovább figyeljük a fejleményeket”

– jelentette ki kedden Patrick Ryder dandártábornok, a Pentagon szóvivője sajtótájékoztatóján.

Az oroszok szerint provokáció

Provokációnak minősülnek azok a lengyel médiajelentések, valamint a lengyel hivatalos nyilatkozatok, amelyek szerint orosz rakéták csapódtak volna be lengyel területen, ezek célja eszkalálni a konfliktust

– közölte kedd este az orosz védelmi minisztérium.

„A lengyel média és tisztviselők nyilatkozatai a Przewodów község közelében állítólagosan becsapódott +orosz+ rakétákról szándékos provokáció a helyzet eszkalálása érdekében. Az ukrán-lengyel államhatár közelében egyetlen célpontra sem mértek csapást orosz fegyverek”

– hangzott a tárca közleménye.

A védelmi minisztérium szerint a roncsoknak, amelyeket a lengyel médiában bemutattak, semmi közük az orosz fegyverekhez.

Zelenszkij szerint jelentős eszkaláció

„Jelentős eszkalációnak” minősítette Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedd esti videoüzenetében azt, hogy Oroszország a NATO-tagállam Lengyelország területére mért rakétacsapást, és intézkedésre sürgette az északatlanti szövetséget – számolt be a Jevropejszka Pravda hírportál.

„Orosz rakéták találták el Lengyelországot. Hányszor mondta Ukrajna, hogy egy terrorista állam nem korlátozza magát a mi országunkra, és csak idő kérdése, hogy az orosz terror mikor lép tovább”

– emlékeztetett az államfő. Szerinte az orosz fenyegetés csak fokozódni fog, ha Moszkva megbüntethetetlennek érzi magát.

„Rakétát lőni a NATO területére, ez egy orosz támadás a kollektív biztonság ellen. Ez nagyon jelentős eszkaláció. Cselekednünk kell!”

– hangsúlyozta Zelenszkij.

Az ukrán elnök Lengyelország melletti szolidaritásának is hangot adott.

„Most azt akarom mondani minden lengyel testvérünknek: Ukrajna mindig támogatni fog benneteket! A terror nem töri meg a szabad embereket. A győzelem akkor lehetséges, ha nincs félelem”

– hangoztatta Zelenszkij.

A kőolaj már reagált

A kőolaj ára már reagált a Lengyelországban becsapódó rakétákra, a West Texas Intermediate irányadó jegyzése szerint 2,3 százalékkal 87,82 dollárra emelkedett.

Az Ukrajnára mért orosz csapások miatt ma Kijev és más városok nagy része áram nélkül maradt, mivel a polgári infrastruktúrát tönkretették a támadások.

Megint leállt a Barátság kőolajvezeték

Rakétatalálat érte az áramellátót a belorusz-ukrán határon.