Jeruzsálem levegőjéből párolnak whiskey-t

Az izraeli Thinkers Distillery számítógéppel vezérelt lepárlóüzemében a szent város levegőjéből vonják ki a whiskey-hez adott vizet. Bár a cég még hároméves sincs, termékei már több díjat elnyertek – írja a zsido.com.

A Thinkers Distillery ötlete Jáel Kaplan fejéből pattant ki. Kaplan az izraeli légierő tisztje volt, majd az El-Al légitársaságnál dolgozott légiutas kísérőként. Családot alapított, hét gyermeke és hat unokája született. Ez idő alatt MBA diplomát szerzett pénzügyi ismeretekből, majd kellő tudással felvértezve 2020 januárjában megalapította különleges minőségű szeszes italokat gyártó cégét. A siker gyorsan megtalálta, mert az elmúlt fél évben százezer palackot értékesítettek és 10 millió dollár értékű szerződést kötöttek az Egyesült Államok legnagyobb borkereskedelmi vállalatával. A cég 5 millió dolláros befektetéssel indult és jelenleg 13 alkalmazottat foglalkoztat.

A Jeruzsálemben működő üzem ugyan Franciaországból és Angliából importál búzát, a vizet viszont a levegőből vonják ki egy másik sikeres izraeli cég, a WaterGen találmányával, mely a levegő páratartalmából állít elő ivóvizet.

„Találtunk egy kimeríthetetlen vízforrást: az eget. Ez egy teljesen újszerű italgyártási technológia, ráadásul a számítógépes lepárlási folyamat közben képesek vagyunk eltávolítani az erjedési folyamat során megjelenő melléktermékeket, melyeket a hagyományos üzemekben mesterséges ízesítéssel semlegesítenek”

– mondta Bennett Kaplan, Jáel férje, egyben a cég szóvivője.

A gyártási folyamatot egyébként bárki megtekintheti, aki ellátogat a híres jeruzsálemi piac, a Mácháne Jehuda közelében található üzembe és részt vesz egy sok magyarázattal és kóstolóval fűszerezett bemutatón. A kósersági felügyelettel készülő termékpaletta jelenleg egy bourbon whiskey-ből, kétféle vodkából és kétféle ginből áll.

Kaplanék ahhoz az új vállalkozói nemzedékhez tartoznak, akik az elmúlt évtizedben megteremtették Izraelben a minőségi röviditalgyártást. Korábban szinte senki sem foglalkozott ezzel a zsidó államban, az utóbbi időben azonban sorra nyílnak a kiváló minőséget produkáló, apró lepárlóüzemek a Golán-fennsíktól a Negev-sivatagig.

„A bor- és sörfogyasztás stagnál. A koktélok piaca azonban 10-15 százalékkal növekszik. Csak a prémium minőségű termékeknek van jövője és mi ezt a trendet lovagoljuk meg”

– tette hozzá Kaplan.