A franciák szerint Anglia túlságosan vonzó a migránsoknak

Gérald Darmanin francia belügyminiszter szerint a „briteknek változtatniuk kell” annak érdekében, hogy a hazájuk ne bírjon migrációs vonzerővel.

A tárcavezető ezt azt követően mondta, hogy megállapodást írt alá hétfőn Párizsban brit kollégájával a La Manche-csatornán át Nagy-Britanniába áramló, jórészt embercsempészek szervezte illegális migráció megállítását célzó együttműködés kibővítésére.

„A briteknek változtatniuk kell, hogy hazájuk ne bírjon többet vonzerővel. Módosítani kell először is a munkaerőpiaci szabályozásukon, mivel Nagy-Britanniában a hivatalos papírokkal nem rendelkezők is vállalhatnak munkát”

– mondta Gérald Darmanin a La Voix du Nord című regionális lapnak adott interjújában.

„A briteknek normális viszonyra van szükségük az Európai Unióval, olyan szerződésre, amelyet Boris Johnson (korábbi miniszterelnök) nem hozott tető alá a külföldiek beutazásának szabályozására”

– tette hozzá a francia belügyminiszter, azt szorgalmazva, hogy London határozza meg „a bevándorlás legális útjait”.

„Ennek hiánya a feketemunkát és az illegális bevándorlók csónakos átkelését” erősíti Franciaország északi partjaitól az angol partokhoz

– hangsúlyozta Darmanin.

A hétfőn aláírt megállapodást illetően a belügyminiszter elmondta: meg kell erősíteni az együttműködést a belgákkal és a hollandokkal is az embercsempészek szervezte illegális migráció megállítására. Ennek érdekében

„a következő hetekben csúcstalálkozót szervezünk európai partnereinkkel és a britekkel”

– jelentette be Gérald Darmanin.

A hétfőn aláírt egyezmény alapján London tízmillió euróval 72,2 millió euróra növeli a Nagy-Britanniával szemközt fekvő francia partszakaszok ellenőrzéséhez nyújtott hozzájárulását a 2022-2023-as pénzügyi évben. A brit finanszírozás elősegíti a francia partokon járőröző határvédelmi egységek létszámának 40 százalékos növelését és fejlett technológiájú eszközök – köztük drónok, járőrhelikopterek, térfigyelő kamerák – alkalmazását.

Francia belügyminiszter: Franciaországban mindig lehet kipát viselni az utcán

Az antiszemita támadások jelentős csökkenéséről számolt be Gérald Darmanin.