Döntött az izraeli elnök: Netanjahu alakíthat kormányt

Jichák Herzog izraeli államelnök Benjamin Netanjahut, a Likud párt elnökét fogja felkérni kormányalakításra vasárnap, miután az összes, a múlt keddi parlamenti választáson bejutott párt megtette javaslatát.

A jobboldali-vallásos tömb 64 képviselője támogatta Netanjahu kormányfőjelöltségét, szemben a centrista Jes Atid párt élén álló Jaír Lapidot támogató 28 jövendő képviselővel, miközben a többi párt 28 képviselője tartózkodott jelölt megnevezésétől.

Herzog elnöki hivatala már bejelentette, hogy Netanjahut fogja felkérni Izrael 37., és Netanjahu hatodik kormányának megalakítására, hogy ezzel véget érjen az évek óta tartó politikai káosz.

Netanjahu korábban 12 évig folyamatosan ült a kormányfői székben, tavaly nyáron azonban egy nyolcpárti, sokszínű, de törékenynek bizonyult koalíció kiszorította a kormányfői rezidenciából.

Visszatérése előtt négy parlamenti választáson nem tudott kormányzó többséget biztosítani, vagyis megszerezni legalább 61 képviselő támogatását a 120 tagú izraeli parlamentben, a Knesszetben.

Német lap: A szomorú igazság, hogy a jobboldal jobban harcol

A Die Zeit szerint a békefolyamat és a kétállami megoldás kifejezés belátható időre értelmezhetetlenné vált.