Netanjahu megkapta a parlament többségének támogatását kormányalakításhoz

Benjamin Netanjahu a Likud párt elnöke megkapta a Kneszet képviselői többségének, a 120-ból 64 honatyának a támogatását új kormánya megalakításához – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet csütörtökön.

A Kneszet honatyáinak többsége Netanjahut javasolta az ország új kormányának megalakítására Jichák Herzog államelnöknek, és ezért Herzog vasárnap várhatóan felkéri az új – Izrael harminchetedik – kabinetjének létrehozására.

Herzog az utóbbi napokban konzultációkat tartott a pártok képviselőivel arról, hogy melyik politikust bízza meg a kormányalakítással.

Netanjahu mellett Jaír Lapid felkérését is javasolták, de csak pártjának, a Van Jövő (Jes Atíd) nevű centrista pártnak 24, a múlt keddi választásokon a parlamentbe bejutott képviselője.

A következő kormányról szóló szerdai egyeztetéseken Herzog arra figyelmeztetett, hogy „az egész világ aggódik” a radikális jobboldali Itamar Bengvir esetleges bevonása miatt az új kormánykoalícióba. Bengvir a belbiztonsági miniszter tárcájára tart igényt.

Jarív Levin, a Likud koalíciós tárgyalásokkal megbízott politikusa korábban kijelentette, hogy pártja a következő izraeli kormány gyors megalakítására törekszik.

A választásokon győztes, Netanjahut támogató jobboldali-vallásos tömb pártjai előzőleg közölték, hogy az igazságszolgáltatási rendszer reformjára, a fegyverhasználati szabályok megváltoztatására, a vallási reformok visszaállítására, a műanyag csomagoló és tálalóeszközök megemelt adójának visszacsökkentésére, és drágábbá tett cukros üdítőitalok korábbi árának helyreállítására törekednek.

Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan

Kohncast: Izrael döntött. Van-e okunk örülni?

Itt a Kohncast legújabb epizódja, fókuszban az izraeli választások.