Egy új amerikai nyomozós sorozatban zsidó detektív oldja meg a gyilkosságokat

A „The Calling” című új minisorozatban egy New York-i rendőrnyomozót a judaizmusa segít a bűnügyek megoldásában.

A Peacock új minisorozatában, a „The Calling”-ban egy zsidó New York-i rendőrnyomozó úgy küzd a bűnözés ellen és old meg rejtélyeket, hogy hagyja, hogy zsidó hite vezesse nyomra.

Jeff Wilbusch játssza Avraham Avrahamot, a nyomozót, akinek a zsidóság központi szerepet játszik a karakterében – több jelenetben is elmondja a gyászoló kaddist egy gyilkosság áldozatáért.

„Olyan gyönyörű, hogy a mi szakmánkban, a történetmeséléssel foglalkozó színészként ilyen karaktert lehet játszani”

– mondta Wilbusch a New York Jewish Weeknek. „Továbbá, ezekben a mostani őrült időkben, az, hogy ez a gyönyörű szerep és karakter ilyen nagy platformon kel életre a képernyőn, nagyon jó dolog”.

A „The Calling” Dror Mishani izraeli író detektívregény-sorozatán alapul. Bár Mishani könyvei Izraelben játszódnak, a sorozat, amelynek producere David Kelley (többek között az „Ally McBeal” és a „Big Little Lies” alkotója), rendezője pedig Barry Levinson („Diner”, „Jó reggelt, Vietnam”), Avraham nyomozót New Yorkba helyezi át. Kicsit emlékeztet a „Law & Order”-re, de kevésbé eljárási jellegű, az ügyek több epizódon átívelnek, és nagyobb hangsúlyt fektet a karakterek fejlődésére.

Avraham nyomozó – akinek a kettős nevét a sorozatban nem magyarázzák meg egy félvállról jövő megjegyzésen túl: „a szüleimnek tetszett a név, gondolom” – egy kissé titokzatos és bonyolult figura, aki csapatával együtt dolgozik az eltűnt személyek ügyein.

The Calling | Official Trailer | Peacock Original

The Calling is streaming November 10th on Peacock: https://pck.tv/3LRFVbL Synopsis: THE CALLING tells the story of NYPD Detective Avraham Avraham, whose belief in mankind is his superpower when it comes to uncovering the truth. Guided by a deep sense of spirituality and religious principles, Avraham is left to question his own humanity when a seemingly routine investigation turns upside down.

Az izraeli származású Wilbusch leginkább a Netflix „Unorthodox” című sorozatában játszott szerepéről ismert, mint Moishe Lefkovitch – a féktelen és kissé veszélyes unokatestvér, aki Németországba repül, hogy felkutassa Estyt (Shira Haas), a sorozat egykori ortodox főszereplőjét.

A színész számára, aki 13 éves koráig az izraeli Mea She’arim szatmári haszid közösségben nőtt fel, és akinek a jiddis az anyanyelve, bizonyos felelősséget érez az általa játszott zsidó karakterek tiszteletéért.

„Mesélőként nagy felelősséggel jár, ha olyan karaktereket kell eljátszania, amelyek sajátosak. Nagyon nagy felelősséget érzek Avi iránt” – mondta a 34 éves színész. „Zsidó vagyok, zsidót játszom, és ez egy furcsa időszak nekünk, zsidóknak. Az aktuális események nem igazán hagyják el a fejemet”.

Néhány esetben úgy tűnik, hogy a sorozat a zsidóság több különböző áramlatát ötvözi – Avraham nyomozó azt mondja, hogy Crown Heightsban nőtt fel, bár egy felvételen, amelyen reggeli imát mond és tefillint teker a tetőn, úgy tűnik, hogy Williamsburgban él. Néhány jelenet kivételével nem visel kipát, és bár egy egalitárius zsinagógába jár, úgy tűnik, folyékonyan beszél jiddisül.

„Ő nem csak azért zsidó, mert Avrahamnak hívják, vagy azért zsidó, mert kipát visel. Azért zsidó, mert sok különböző dolog teszi őt zsidóvá, történetmesélői szempontból. Ő nem egy felszínes karakter”

– mondta Wilbusch. „Ő egy olyan mély, összetett és érdekes karakter, akinek erős üzenete van az emberségről. „

„A Talmud arra tanít minket, hogy minden egyes embert az egész világnak tekintsünk, és hogy minden egyes embert végtelen tisztelet és törődés illet meg. Nem mintha korábban nem hittem volna ebben, de egyszerűen egy olyan karaktert játszani, aki ezt tudatosan megtestesíti az egész életvitelében, nagyon erős és gyógyító dolog” – tette hozzá a színész.

Bár Avrahamot éppen ez a zsidó lelkiismeret vezérli, még mindig vannak vakfoltjai. Inkább egyedül dolgozik, a módszereit megtartja magának, a hátterét és a személyiségét illetően pedig továbbra is visszafogott, talán annak tudatában, hogy a judaizmusa megkülönbözteti őt a többiektől.

Avraham e tendenciáit felborítja fiatalabb társa, Janine Harris (Juliana Canfield), aki szívesen tanul többet a judaizmusról, hogy jobban megértse kollégáját. A sorozat során tisztelettudóan és kíváncsian kérdez a zsinagógáról, a siváról és a szukkotról.

(JTA)

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

A Netflixen túl – ultraortodoxok egy haszid rendezőnő szemével

A nyugati világ esetleg lehetne legalább olyan elnéző velük, mint amilyen elnézést követel más vallásoknak. Hajdú Tímea írása.