Semjén Zsolt: Evidencia, hogy biztosítjuk a zsidó élet feltételeit

Amint arról a Neokohn is beszámolt, a Mi Hazánk Mozgalom a közeljövőben a rituális vágás betiltását fogja kezdeményezni. A Magyar Kormány korábban, amikor a rituális, ezen belül a kóser vágás, egyes európai országokban történt betiltása volt napirenden, következetesen kiállt a rituális vágás fenntartása mellett. Lapunk a Mi Hazánk kezdeményezése okán kérdezte Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest arról, hogy a kormány támogatná-e a Mi Hazánk kezdeményezését.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy a Miniszterelnök-helyettesnek mi a véleménye a Mi Hazánk indítványáról, Semjén Zsolt azt válaszolta, hogy

Nem támogatja „és sem a kormány, sem a Fidesz-KDNP többség nem fogja támogatni”

Semjén Zsolt kifejtette tehát, hogy egyáltalán nem lát esélyt arra, hogy az indítvány törvény erőre emelkedjen, azzal kapcsolatban pedig, hogy a szélsőjobboldali párt európai országokat, így például Belgium, Dánia vagy Svájc példáját hozza fel – mely országok korábban betiltották a rituális vágást – indítványa legitimálására elmondta:

„Más országok álláspontja nem döntő ilyen ügyekben, mert evidencia, hogy Isten törvényét ember ne írja felül”.

A Miniszterelnök-helyettes szerint az is „evidencia, hogy a zsidó élet feltételeit a Kormány biztosítja”.

A Mi Hazánk Mozgalom kezdeményezését Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija és Szalai Kálmán, a Tett és Védelem Alapítvány titkára is antiszemitának minősítette.

Jeruzsálem-díjat kapott a magyar EU-biztos

Várhelyi Olivért az Európai Zsidó Szövetség tüntette ki.