Irán minden légvédelmet áttörni képes hiperszonikus rakétát fejleszt

Iráni hivatalos források közölték, hogy az Iszlám Köztársaság kifejlesztett egy olyan hiperszonikus rakétát, amely képes áthatolni az összes védelmi rendszeren – állította csütörtökön Amirali Hajizadeh tábornok, a Forradalmi Gárda légierejének parancsnoka.

A hiperszonikus rakéták, akárcsak a hagyományos ballisztikus rakéták, amelyek nukleáris fegyverek célba juttatására alkalmasak, a hangsebesség több mint ötszörösével képesek repülni.

„Ezt a hiperszonikus ballisztikus rakétát a légvédelmi pajzsok ellen fejlesztettük ki” – mondta Hajizadeh, akit az iráni Farsz hírügynökség idézett.

„Képes lesz áttörni minden rakétavédelemet és generációs ugrást jelent a rakéták terén „

– mondta a tábornok, hozzátéve, hogy szerinte évtizedekbe telik, mire bárki kifejleszthet a rakéta elfogására alkalmas rendszert.

A bejelentés azután történt, hogy Irán szombaton elismerte, hogy drónokat küldött Oroszországnak, ám azt állította, hogy ezt még az ukrajnai háború előtt tette.

A The Washington Post október 16-án arról számolt be, hogy Irán rakétákat készül szállítani Oroszországnak, de Teherán „teljesen hamisnak” minősítve visszautasította a jelentést.

A ballisztikus rakétákkal ellentétben a hiperszonikus rakéták alacsonyan a légkörben repülnek, így potenciálisan gyorsabban érhetik el a célpontokat, és mivel könnyen manőverezhetők, nehezebb követni és védekezni ellenük.

Észak-Korea tavalyi hiperszonikus rakétakísérlete keltett aggodalmakat, a rakéták kifejlesztéséért folytatott versenyben jelenleg Oroszország vezet, majd Kína és az Egyesült Államok következik.

Irán és Oroszország egyaránt szigorú szankciók célpontja – Irán azután, hogy az USA egyoldalúan kilépett a Teherán és a világhatalmak között 2015-ben létrejött nukleáris megállapodásból, Oroszország pedig azóta, hogy februárban megszállta Ukrajnát.

A két ország a szankciókra úgy reagált, hogy kulcsfontosságú területeken fokozta az együttműködést, hogy segítsen gazdaságaik a felemelkedésben — emlékeztet a Times of Israel.

Míg az olyan országok, mint az Egyesült Államok, kifejlesztettek olyan rendszereket, amelyek célja a cirkáló- és ballisztikus rakéták elleni védelem, a hiperszonikus rakéták nyomon követésére és megsemmisítésére továbbra sincs tökéletes megoldás.

Irán nemrégen jelentette be egy műholdak űrbe juttatására alkalmas rakéta sikeres próbarepülését.

Amerika többször is aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az ilyen kilövések fellendíthetik Irán ballisztikus rakétatechnológiáját, ami kiterjedhet nukleáris robbanófejek lehetséges célba juttatására is.

Mi történne, ha megbukna az iráni rezsim?

A Közel-Keleten az erős és kegyetlen rezsimeket nem demokráciák szokták követni.