Rekord számú diákot várnak Izraelbe a diaszpórából

A 19. évfordulóját ünneplő Masa – a Zsidó Ügynökség és az izraeli kormány segítségével – a nagy keresletre hivatkozva 14 000 diaszpórából származó fiatalt készül Izraelbe hozni különböző programokon.

„Ez a korábbiaknál kétezerrel több fiatal, 16 és 35 év közötti zsidó fiatalembert jelent a világ öt különböző kontinenséről, akik azzal a céllal érkeznek Izraelbe, hogy beilleszkedjenek az izraeli társadalomba, néhány hónaptól egy évig terjedő programokra, szakmai gyakorlatra, angol nyelvtanításra, karrierfejlesztési programokra, tudományos munkára és közösségi önkéntes munkára”

– olvasható a Masa közleményében.

A közlemény szerint a „Masa Doctors” program ösztöndíjasainak száma is mintegy 220%-kal nőtt, mivel idén több mint 200 zsidó orvos érkezik Kelet-Európából és Latin-Amerikából egy képzési programra és az izraeli egészségügyi rendszerbe való integrációra.

Ofer Gutman, a Masa Israel vezérigazgatója kijelentette:

„Egyértelműen felismertük, hogy az izraeli hosszú távú programok közvetlen hatást gyakorolnak a diaszpórában élő fiatal zsidókra, különösen az Egyesült Államokban. Izrael elkötelezett támogatókra és hűséges nagykövetekre tesz szert; a zsidó közösségek elkötelezett tagokat és adományozókat nyernek.”

A Masa 19. évének nyitórendezvényén a szervezet vendégül látta az izraeli kormány képviselőit, a Szochnut (Jewish Agency) kormányzótanácsát, valamint mintegy 3500 Masa-ösztöndíjast és öregdiákot.

Az EMIH mindent megtesz, ha a zsidó fiatalok oktatásáról van szó

A zsido.com Szilánk Zsuzsával beszélgetett, aki emberfeletti módon dolgozik azon, hogy az általa vezetett intézményekben minden a gyerekekről és biztos jövőjükről szóljon.