Ómen: Az oroszok kiszorítják Afrikából a franciákat

Emmanuel Macron francia államfő szerdán hivatalosan bejelenti a Száhel-övezetben 2014-ben megkezdett, iszlamista terrorellenes hadművelet végét, három hónappal azután, hogy a francia katonák kivonultak Maliból – jelezte a francia elnöki hivatal.

Az Elysée-palota keddi tájékoztatása szerint a köztársasági elnök a dél-franciaországi Toulonban fog szerdát beszédet mondani, amely „jó alkalom lesz a Barkhane-hadművelet hivatalos lezárására és az afrikai francia bázisok jelentős átalakításának bejelentésére”.

A bejelentés ugyanakkor nem jár következményekkel a térségben állomásozó francia erőkre. Nigerben, Csádban és Burkina Fasóban még mintegy háromezer francia katona tartózkodik.

A 2014-ben megkezdett iszlamista terrorellenes hadművelet keretében 5500 katonát mozgósított Franciaország a Száhel-övezetben. Maliból azonban 2020 óta Párizs fokozatosan kivonta a csapatait, miután megromlottak a kapcsolatai a puccsal hatalomra került bamakói vezetéssel.

A bamakói katonai vezetés májusban végleg felmondta a Franciaországgal kötött védelmi megállapodást, s ezzel egy időben szorosabbra fűzte együttműködését az orosz Wagner-csoporttal. A francia hadsereg augusztus közepén elhagyta az országot, de a régióban maradt, s folytatta az iszlamista terrorcsoportok elleni küzdelmet, amelyek fokozatosak terjesztik ki tevékenységüket a Guineai-öböl országai felé.

A francia elnöki hivatal szerint az a cél, hogy a francia erők láthatósága és kitettsége csökkenjen Afrikában, s elsősorban az együttműködésre és a támogatásra koncentrálódjon a képzés, a felderítés, a hadműveleti partnerség területén, amikor azt egy-egy ország igényli.

Amióta Franciaország februárban bejelentette, hogy távozni akar Maliból, jelezte azt is, hogy szeretne tárgyalásokat kezdeményezni a kérdésről az afrikai országokkal.

Jóllehet nem akarja az iszlamizmus elleni küzdelmet Afrikában teljesen abbahagyni, Párizsnak az egyre ellenségesebb afrikai közvéleménnyel kell szembesülnie,

amelyeket a térségben riválisnak számító hatalmak, elsősorban Oroszország próbál meg befolyásolni a közösségi oldalakon és a hivatalos helyi médiában.

A francia védelmi minisztérium felügyelete alá tartozó Katonai Iskola Stratégiai Kutatóintézete (Irsem) arra a következtetésre jutott, hogy Maliban az interneten félretájékoztatásként terjedő tartalmak célja elsősorban a francia jelenlét lejáratása és az orosz erők érkezésének igazolása. Hasonló jelenség figyelhető meg a szomszédos Burkina Fasóban is.

A francia erők ezért, bár folytatni kívánják a tevékenységüket Afrikában, de a korábbiaknál diszkrétebben

– jelezte az elnöki hivatal.

„A katonáink álcázva, védelem alatt, támogatással, kielégítő feltelek melletti irányítással maradnak” a térségben, de helyi szinten szükséges a hivatalos bejelentés

– hangsúlyozta az Elysée-palota, amely szerint a Barkhane-hadművelettel a közösségi oldalakon még mindig nagyon sokat foglalkoznak, azért „egyértelműen be kell fejezni azt, és egy másik logikára kell átváltani”.

Franciaország a Száhel-övezetben ragadhat

Bár Macron megígérte a kivonulást, a migrációs nyomás miatt lehet kénytelen lesz továbbra is a terrortól sújtott övezetben hagyni a francia csapatokat.