Amerika titokban hónapok óta tárgyalásokat folytat Putyinékkal

Kiderült, hogy Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó hónapok óta titkos tárgyalásokat folytat Putyin tanácsadóival.

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó az elmúlt hónapokban bizalmas beszélgetéseket folytatott Vlagyimir Putyin orosz elnök legfőbb tanácsadóival annak érdekében, hogy csökkentse egy szélesebb körű konfliktus kockázatát Ukrajna miatt, és figyelmeztesse Moszkvát, hogy ne használjon nukleáris vagy más tömegpusztító fegyvereket – közölték amerikai és szövetséges tisztségviselők a The Wall Street Journal vasárnapi számában.

A tisztviselők elmondták, hogy Sullivan kapcsolatban állt Jurij Uzsakovval, Putyin egyik külpolitikai tanácsadójával. Sullivan beszélt az orosz kormányban lévő közvetlen kollégájával, Nyikolaj Patrusevvel is – tették hozzá a tisztviselők.

A cél az volt, hogy elkerüljék az eszkalációt és nyitva tartsák a kommunikációs csatornákat. Nem az ukrajnai háború rendezéséről tárgyaltak

– mondták a tisztviselők a The Wall Street Journalnak.

Arra a kérdésre, hogy Sullivan folytatott-e nem nyilvános beszélgetéseket Uszakovval vagy Patrusevvel, Adrienne Watson, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője azt mondta: „Az emberek sok mindent állítanak”, és nem kívánt bővebben nyilatkozni. A Kreml nem reagált a WSJ megkeresésére.

Változik-e Amerika Ukrajna-politikája, ha a republikánusok nyerik a választást?

A pénz csökkenthet, de a támogatás folytatódik.