Reagált a magyar külügyminisztérium Putyin felvetésére

Lengyelország és Románia után Magyarország is reagált Vlagyimir Putyin azon kijelentésére, miszerint az országoknak területi követeléseik vannak Ukrajnával szemben.

Putyin az orosz nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott beszédében azt mondta, néhány ország, köztük Lengyelország még mindig nem mondott le arról, hogy bekebelezze Ukrajnát, és visszaszerezze a korábban elcsatolt területeit.

Az orosz elnök azt mondta, hogy Varsó szerint Ukrajnának vissza kellene adnia azokat a területeket, amelyeket 1939-ben vettek el Lengyelországtól.

Putyin két országot említett meg még ünnepi beszédében Lengyelországon kívül: Magyarországot és Romániát. Véleménye szerint mindhárom országnak lehetnek területi követelései Ukrajnával szemben.

„Ezeket a területeket erőszakkal adta át Magyarország, Románia és Lengyelország. Ezek teljesen különböző helyzetek” – mondta az orosz elnök.

A magyar kormány idáig nem kommentálta, ma azonban az Index elérte az ügyben a Külügyminisztériumot.

„Nem tartjuk helyesnek a háborús konfliktust mélyítő nyilatkozatokat. Az ilyen nyilatkozatok helyett azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség!”

– nyilatkozta a Szijjártó Péter vezette külügyminisztérium az Indexnek.

Oroszország „szent háborúja” Ukrajna és a Nyugat ellen

Az orosz vezetés tisztában van vele, hogy az orosz népben élő messianisztikus küldetéstudat, mennyire komoly támogatást jelenthet számára egy háború során.