Páros lábbal szállt bele Joe Bidenbe egy demokrata szenátor

Joe Manchin nyugat-virginiai demokrata szenátor bírálta Joe Biden amerikai elnököt a szénerőművek országszerte történő bezárásáról szóló megjegyzései miatt, és azokat „a valóságtól elrugaszkodottnak” nevezte néhány nappal a félidős választások előtt.

Egy pénteki kaliforniai beszédében az elnök azt mondta, hogy a szénerőművek túl sok pénzbe kerülnek, és hogy kormánya „be fogja zárni ezeket az erőműveket szerte Amerikában”, és helyette „szél- és napenergiát” fog használni.

„Senki sem épít új szénerőműveket, mert nem számíthatnak rá, még akkor sem, ha az erőmű fennállásának hátralévő idejére garantáltan megvan az összes szén” – tette hozzá az elnök.

Manchin, akinek államában az ország egyik legnagyobb széntermelés zajlik, szombaton közzétett nyilatkozatában bírálta az elnököt.

„Biden elnök megjegyzései nemcsak felháborítóak és elrugaszkodottak a valóságtól, hanem figyelmen kívül hagyják azt a súlyos gazdasági fájdalmat, amelyet az amerikai emberek az emelkedő energiaköltségek miatt éreznek”

– fogalmazott Manchin.

„Az ilyen megjegyzések az okai annak, hogy az amerikai emberek elvesztik bizalmukat Biden elnökben, és inkább úgy gondolják, hogy nem érti meg, hogy szükség van egy olyan mindent beleadó energiapolitikára, amely nemzetünket teljesen energiafüggetlenné és biztonságossá teszi.”

Két demokrata szenátor fellázadt Biden ellen

Joe Manchin és Kyrsten Sinema a demokrata párt első számú közellenségeivé váltak, amiért jelezték: nem hajlandóak a filibuster eltörlése mellett szavazni, ami azt jelenti, hogy a demokraták republikánus segítség nélkül egyetlen fontos tervezetet se fognak tudni átvinni.