New York Times: Vége annak az Izraelnek, amelyet eddig ismertünk

Olyan koalíció került hatalomra, amelynek szélsőségességben nincs párja az ország egész eddigi története során – írja a New York Timesban megjelent véleménycikkében Thomas Friedman, amelyet a Mandiner szemlézett.

Vége annak az Izraelnek, amelyet eddig ismertünk

– szögezi le Friedman, a New York Times külpolitikai elemzője.

„Megbukott a nemzeti egységkormány és helyét egy olyan koalíció veszi át, amelynek szélsőségességben nincs párja az ország egész eddigi története során” – fejti ki véleményét Friedman. Hozzáteszi: mivel ami Izraelben történik, az sokszor beharangozza a világban bekövetkező mozgásokat, Isten óvjon attól, hogy ez most is így legyen.

Az elemző szerint olyan ultraortodox és ultranacionalista politikusok kerültek most a tűz közelébe, akikről pedig egykor azt lehetett hinni, hogy örökre a margóra szorulnak. „Ennélfogva most bajban van az amerikai zsidóság, hogy támogasson-e továbbra is egy ilyen rendszert, de fel van adva a lecke a washingtoni diplomáciának is. Hiszen már nem mondhatja, hogy az izraeli demokrácia ugyanazokat az értékeket követi, mint az USA” – fogalmaz Thomas Friedman.

„Rögös út elé nézünk” – nem sok jót jósolnak Biden és Netanjahu kapcsolatára

A volt izraeli amerikai nagykövet mondta el a véleményét a választások után.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.