Moszkva azt állítja bizonyítékuk van, hogy a britek részt vettek dróntámadásban

A londoni nagykövet azt mondta bizonyítéka van, hogy a britek részt vettek a fekete tengeri orosz flotta elleni dróntámadásokban.

Az Egyesült Királyság „túl mélyen” van az ukrajnai háborúban, figyelmeztetett Oroszország nagykövete – miközben kitartott amellett, hogy Putyin nem fog atomfegyvert használni egy támadásban, a vékonyan burkolt fenyegetések sorozata ellenére.

Andrej Kelin azt állítja, hogy bizonyítékai vannak a brit különleges erők részvételéről az orosz fekete-tengeri flotta elleni ukrán dróntámadásban, amelyet állítása szerint továbbított brit kollégájának.

A Sky Newsnak nyilatkozva Kelin a következőket mondta: „Tökéletesen tudunk a brit szakemberek részvételéről az orosz infrastruktúra és a Fekete-tengeri orosz flotta elleni erőszakos cselekmények kiképzésében, előkészítésében és végrehajtásában. Tudjuk, hogy ez megtörtént”.

Kelin a médiának elmondta, hogy a bizonyítékokat „hamarosan” nyilvánosságra hozzák.

„Ez veszélyes, mert fokozza a helyzetet. Eljuthatunk a határig, ahonnan azt mondanám, hogy nincs visszatérés, a visszatérés mindig lehetséges. De mindenképpen el kell kerülnünk az eszkalációt. És ez tulajdonképpen egy figyelmeztetés, hogy Nagy-Britannia túl mélyen van ebben a konfliktusban. Ez azt jelenti, hogy a helyzet egyre veszélyesebbé válik” – mondta Kelin.

A nagykövet ragaszkodott ahhoz is, hogy Putyin elnök tárgyalásos rendezést akar az ukrajnai háborúban. Azt mondta: „Szükségünk van egy bizonyos eredményre, egy tárgyalásos eredményre, és nem bújunk el a tárgyalások elől”.

Kelin azt is hangsúlyozta, hogy Oroszországnak nem áll szándékában atomfegyvereket bevetni a konfliktusban.

„Nukleáris háborút nem lehet megnyerni, és soha nem is szabadna vívni. Erősen ragaszkodunk ehhez a kijelentésünkhöz. Nem fogunk nukleáris fegyvert használni, mert azt más célokra tervezték”

– jelentette ki.

Oroszország korábban „veszélyes következményekre” figyelmeztetett, miután beidézte az Egyesült Királyság nagykövetét, hogy mutassa meg neki a „bizonyítékokat” arra vonatkozóan, hogy Nagy-Britannia segített az Északi Áramlat csővezetékek és a fekete-tengeri flotta elleni támadások tervezésében.

(The Daily Mail)

Fotó: A Russian warship firing missiles at an undisclosed location in the Black Sea.  EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE 

Moszkva szerint a britek robbantották fel az Északi Áramlatot

Állítólag Liz Truss volt brit miniszterelnök „It’s done” (Elvégeztetett) szövegű üzenetet küldött az amerikai külügyminiszternek a gázvezetékek felrobbantása után.