Reform rabbit üt lovaggá Ferenc pápa

James Rudin reform rabbit és oktatót, az Amerikai Zsidó Bizottság vallásközi ügyekért felelős igazgatóját a katolikus-zsidó kapcsolatokért végzett munkájáért üti a pápai Szent Gergely-rend lovaggá Ferenc pápa.

A kitüntetéssel olyan személyeket ismerik el, akik munkájukkal a katolikus egyházat támogatták.

Az év elején a 88 éves Rudin memoárt adott ki „Emberek egy szobában: Rabbik, apácák, lelkészek, pápák és elnökök” címmel, amelyben beszámol külföldi útjairól, amelyeket a zsidó-keresztény kapcsolatok javításáért folytatott munkája során tett a holokauszt utáni években.

„James Rudin rabbi több mint 50 éven át dolgozott a katolikus-zsidó kapcsolatok és a vallásközi kapcsolatok szélesebb körű előmozdításán, rendkívüli szakértelemmel, elkötelezettséggel és sikerrel”

– mondta Sean O’Malley bostoni bíboros, érsek egy nyilatkozatban.

„Ennek a munkának a hatása tovább növekszik, ahogy az egymást követő generációk építkeznek a Rudin rabbi által létrehozott alapokra”.

Emlékiratában Rudin elmeséli, hogy amikor a virginiai Alexandriában, a déli baptisták között nőtt fel, őt és katolikus osztálytársait az Újszövetségről szóló órai olvasmányok alatt kiemelték, és megkérték, hogy hagyják el a termet. Miután elvégezte a Hebrew Union College reform-rabbiképzőt, Rudin a légierő lelkészeként szolgált Japánban és Koreában, ahol összebarátkozott egy katolikus pappal, akivel közösen vezettek katolikus-zsidó programokat. A légierőnél töltött szolgálata után Rudin több középnyugati reform zsinagógában is szószéki rabbiként szolgált, mielőtt 1968-ban csatlakozott az American Jewish Committee-hez. Végül az AJC vallásközi ügyek igazgatója lett, és folytatta munkáját a zsidó-katolikus vallásközi térben.

Rudin megalapította a Katolikus-Zsidó Tanulmányok Központját is a Saint Leo nyugat-floridai katolikus bölcsészettudományi egyetemen, ahol jelenleg vendégprofesszorként ad elő és a tanácsadó testület tagja. A tiszteletére rendezett beiktatási ünnepségre november 20-án kerül sor a Saint Leo campusán.

Eric J. Greenberg, a Simon Wiesenthal Központ ENSZ-kapcsolatok és stratégiai partnerségek igazgatója segített jelölni Rudint a kitüntetésre.

„Ez a lovaggá ütés világosan mutatja a katolikusok és a zsidók közötti fejlődő pozitív kapcsolatokat”

– mondta Greenberg. „Rudin rabbi méltán megérdemli ezt a történelmi, nemzetközi kitüntetést.”

Mesésnek ígérkező örökségről mondott le egy vallásos zsidó férfi

Döntését számos családtag igyekezett megmásítani, de a férfi kitartott az eredeti döntése mellett.