Oroszország mégis részt vesz az ukrán gabonaexportban

Oroszország közölte, hogy újra részt vesz az Ukrajnából származó gabonaexportot felszabadító megállapodásban, ezzel megváltoztatva egy olyan döntést, amely a világ vezetőinek figyelmeztetése szerint világszerte növelné az éhezést — jelenti a Reuters.

Oroszország szerdán jelentette be a visszavonást, miután Törökország és az ENSZ segített abban, hogy az ukrán gabona több napon keresztül orosz szerepvállalás nélkül is kijuthasson Ukrajnából.

Az orosz védelmi minisztérium azzal indokolta az újraindítást, hogy garanciákat kapott Ukrajnától arra, hogy nem fogja a fekete-tengeri gabonafolyosót Oroszország elleni katonai műveletekre használni.

„Az Orosz Föderáció úgy véli, hogy a jelenleg kapott garanciák elegendőnek tűnnek, és folytatja a megállapodás végrehajtását”

– áll a minisztérium közleményében.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fontosnak nevezte, hogy szembeszálljanak az „őrült orosz agresszióval, amely destabilizálja a nemzetközi kereskedelmet”.

„Nyolc hónapos orosz úgynevezett különleges művelet után a Kreml biztonsági garanciákat követel Ukrajnától”

– mondta Zelenszkij esti videóbeszédében.

„Ez valóban figyelemre méltó kijelentés. Megmutatja, hogy az orosz agresszió milyen kudarcot vallott, és hogy mennyire erősek vagyunk mindannyian, ha fenntartjuk az egységünket”

– mondta.

Az eredetileg három hónappal ezelőtt megkötött gabonamegállapodás a világ egyik legnagyobb gabonaszállítója, Ukrajna elleni de facto orosz blokád feloldásával hozzájárult a globális élelmiszerválság enyhítéséhez. A megállapodás e heti összeomlásának kilátásba helyezése felélesztette az élelmiszerválság súlyosbodásától és az árak emelkedésétől való félelmet.

A búza, a szójabab, a kukorica és a repcemag ára meredeken esett a világpiacokon Oroszország bejelentését követően.