Izraeli választási kisokos: Változhat-e még az eredmény?

A Neokohn főszerkesztője

 

A jelenleg a bejutási küszöb alatt lévő arab Balad párt sorsa kulcsfontosságú a Benjamin Netanjahut támogató blokk többségének elvesztéséhez. Márpedig a tapasztalat azt mutatja, hogy a most még fel nem dolgozott, ún. dupla borítékos szavazólapok ritkán kedveznek arab pártnak.


Miközben az e heti parlamenti választások szavazatainak megszámlálása az utolsó szakaszához közeledik, és a Benjamin Netanjahu jobboldali vezetőhöz hű pártok blokkja meggyőző (65 mandátumos) győzelemre készül, minden szem arra a több mint 600 000 úgynevezett dupla borítékos szavazólapra szegeződik, amelyek meghatározzák a Likud elnökével szemben álló két párt, az arab Balad és a baloldali Merec sorsát, amelyek jelenleg a Knesszetbe jutáshoz szükséges minimális küszöb alatt mozognak.

A szavazatok mintegy 86 százalékának megszámlálásával a Netanjahu vezette blokknak 65 helyet jósoltak a 120 fős Knesszetben, ami kényelmes többséget jelent. A kritikus hátralévő tényező a baloldali Merec párt és a keményvonalas arab Balad párt sorsa, amelyek alig maradtak a 3,25 százalékos minimális választási küszöb alatt. A Merec jelenleg 3,2 százalékon, míg a Balad 3,04 százalékon tanyázik, ami azt jelenti, hogy jelen állás szerint egyik párt sem lesz ott a következő Knesszetben.

Ám hátra vannak még az ún. dupla borítékos szavazatok, amelyeket a biztonsági erők tagjai, az elítéltek, a kórházi ellátásban részesülő betegek és a kórházi személyzet, a külföldön szolgáló diplomaták, az idősek és a támogatott lakások lakói, valamint a mozgássérültek számára fenntartott szavazóhelyiségekben szavazók adtak le.

Ahhoz, hogy Netanjahu blokkja elveszítse jelenleg impozánsnak tűnő többségét, a Merecnek és a Baladnak is át kellenne lépnie a küszöböt. De mennyire valószínű, hogy ez megtörténik?

Az Izraeli Demokrácia Intézet elemzése szerint a dupla borítékos szavazólapok az utóbbi időben egyre jelentősebbé váltak, mivel az összes szavazólapon belüli arányuk több mint kétszeresére nőtt az elmúlt néhány országos szavazás során – a 2019 áprilisi 5,5%-ról 2019 szeptemberére 6,3%-ra, 2020-ra 7,2%-ra, 2021-re pedig 9,6%-ra nőtt. A mostani választáson arányuk meghaladja a 12,5%-ot.

Ez részben a COVID-19 járványnak köszönhető, amely miatt sok izraeli élt a szavazás ezen formájával. Ennek oka, hogy egyre több izraeli él a fogyatékkal élőknek szánt akadálymentes szavazóhelyiségek lehetőségével, amelyek lehetőséget adnak arra, hogy az emberek ne a nyilvántartott lakcímük szerint kijelölt szavazóhelyiségben szavazzanak.

A gyakorlatban bárki szavazhat ezeken az pontokon, mindössze egy nyilatkozatot kell aláírjon arról, hogy fogyatékkal él, és kész. Ez persze teljesen illegális, azonban senki sem ellenőrzi, hogy visszaélt-e valaki a lehetőséggel, így győz a kényelem.

 A korábbi választásokon a dupla borítékos szavazólapok – amelyeknek szavazói, tessék megkapaszkodni: aránytalanul nagy arányban fiatal zsidók – általában a jobboldali pártoknak és a szélsőséges pártoknak kedveztek, miközben jelentősen hátrányba hozták az ultraortodox és az arab pártokat, ami a mi esetünkben azt jelentheti, hogy a Baladnak kicsi az esélye arra, hogy átlépje a küszöböt.

A Merecnek van némi oka az optimizmusra, hiszen a 2021. márciusi választáson a dupla borítékos szavazólapokon szerzett szavazatainak aránya valamivel magasabb volt, mint az átlag, ami elég lehet ahhoz, hogy bejusson a következő Knesszetbe.

Azonban mindössze a Merec bejutása csökkentené ugyan a Netanjahu-blokk többségét, de a Balad nélkül még mindig legalább 61 mandátumot szerezne, ami ha nem is kényelmes, de elegendő többség.

Ezért, hacsak nem következik be váratlan fordulat, Netanjahu választási győzelmét erősítik majd a fennmaradó szavazatok.

Netanjahu győzelmi beszédében nemzeti kormányt ígért

„Hatalmas győzelem kapujában állunk. A nép vissza akarja kapni a tőlünk elvett nemzeti büszkeséget, zsidó államot akar, stabil, gyakorlott kormányt.”