Izraelben fokozott biztonsági előírások közepette választanak

A biztonsági készültség fokozásával, a palesztin területek lezárásával készülnek Izraelben a terrorhullám árnyékában a keddi parlamenti választásokra – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet hétfőn.

Megkezdődtek az izraeli parlamenti választások kedd reggel, a szavazók a legtöbb szavazóhelyiségben este kilenc óráig adhatják le voksukat.

Az utóbbi hetek és napok palesztin terrortámadásai nyomán országszerte 18 ezer rendőr és 5 ezer biztonsági őr fogja felügyelni a választások napján a nyugalmat. Hétfő éjféltől kedd éjfélig zárlatot rendeltek el Ciszjordániában és a Gázai övezetben, csakis rendkívüli humanitárius indokkal léphetnek be a palesztinok Izrael területére.

A szavazás napján bevetésen részt vevő katonák számára már több szavazókörzetben megkezdődött a voksolás Izrael négy éven belüli ötödik parlamenti választásán.

A választás munkaszüneti nap Izraelben, s ilyenkor a voksolásra jogosult mintegy 6,8 millió állampolgár gyermekeivel elözönli a bevásárlóközpontokat, a vendéglőket és szórakozóhelyeket.

A rendőrség bejelentése szerint nem rendelkezik készülő terrortámadásról szóló konkrét figyelmeztetéssel, de általánosan magasabb készültséget rendeltek el a köztereken megjelenő tömegek miatt.

A választásra jogosult mintegy 6,8 millió választópolgár az izraeli parlament, a Knesszet 120 képviselőjét hivatott megválasztani. A Benjámin Netanjahu volt miniszterelnök által vezetett Likud pártnak az előzetes közvélemény-kutatások szerint van esélye arra, hogy kormányzó többséget szerezzen a parlamentben.

Mivel a választás napja munkaszüneti nap Izraelben, a hatóságok a biztonsági készültség fokozásával, valamint a palesztin területek lezárásával készülnek a voksolásra; hétfő éjféltől kedd éjfélig zárlatot rendeltek el Ciszjordániában és a Gázai övezetben, csak rendkívüli humanitárius indokkal léphetnek be a palesztinok Izrael területére.

Izraelben három éven belül már az ötödik választás a keddi. A centralista-jobboldali kormánykoalícióban részt vevő pártok vezetői júniusban állapodtak meg a Knesszet feloszlatásáról a koalíció szétesése miatt. Jelenleg Jaír Lapid eddigi külügyminiszter, a Van Jövő párt vezetője tölti be az ügyvezető kormányfő szerepét.

Mintegy 12 500 szavazókörzetet jelöltek ki a hatóságok keddre, általában iskolákban és művelődési intézményekben. A rendőrség a terrorelhárítás mellett a választások tisztaságát és a közrendet is biztosítja majd a szavazókörök bejáratánál.

Választási hírfolyamunk további cikkeit itt olvashatja.

Izraeli választási kisokos: negyedik, utolsó rész

A Knesszetbe jutásra esélyes 11 pártot bemutató négyrészes sorozatunk utolsó darabjában két baloldali és két arab pártot ismertetünk.