A zsidósággal kérkedés kérdését feszegeti Hidas Judit új regénye

Nem vagy többé az apám címmel jelent meg Hidas Judit új könyve, mely egy identitását kereső zsidó családban felnövő lány történetén keresztül mesél a traumáktól való megszabadulásról, a szüleinkkel való kapcsolat fontosságáról, miközben olvashatunk a budapesti liberális és konzervatív középosztály tipikus figuráiról is.

Az írónő új munkájának története a rendszerváltás idején indul, egy válást és annak hatását mutatja be a gyerek szemszögéből, miközben megmutatja mindkét szülő eltérő helyzetét, problémáit és a magyar rendszerváltás utáni évtizedeket.

Megismerhetjük az anyát, akinek egyedülálló nőként még a mainál is sokkal előítéletesebb közegben kellett helytállnia a 1990-es, 2000-es években. Ugyanakkor hitelesen ábrázolja a családjával szemben destruktív, szakmailag sikertelen apa cselekedetei mögött lévő esendőséget is.

Eközben megjelennek a regényben az akkori korszak tipikus budapesti zsidó figurái és jellegzetes élethelyzetei.

Olvashatunk feltörekvő zsidó kisvállalkozókról, értelmiségiekről, és persze szó esik a harmadik generációs identitáskeresésről, a zsidó ünnepek újrafelfedezése körüli ügyetlenkedésekről, a zsidó iskolába járás ellentmondásairól egy olyan családban, ahol a kommunizmus alatt ateistaként nőttek fel generációk.

A könyv a Park Kiadó gondozásában jelent meg az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség Firgun Zsidó Kulturális Alapítványa támogatásával.

Itt van a Firgun Alapítvány regénypályázatának eredménye

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség Firgun Zsidó Kulturális Alapítványa négy író művét díjazta a 2021-be kiírt regénypályázatán.