93 éves korában Jeruzsálemben hunyt el Anne Frank legjobb barátnője

Pénteken, két héttel 94. születésnapja előtt elhunyt Hannah Pick-Goslar holokauszttúlélő, Anne Frank közeli barátja.

Temetését szombat este tartották az Olajfák hegyén.

Pick-Goslar három gyermeket, 11 unokát és tucatnyi dédunokát hagyott hátra.

Pick-Goslar 1928-ban született Berlinben. Családja 1933-ban Hollandiába költözött, miután Adolf Hitlert Németország kancellárjává választották, apját pedig kirúgták kormányzati állásából. 1934-ben találkozott Anne Frankkal, és a két lány legjobb barátnő lett, együtt jártak iskolába. Pick-Goslar többször is szerepel Frank híres naplójában.

A Goslar családot a nácik 1943 júniusában letartóztatták és a westerborki tranzittáborba vitték. 1944 februárjában a bergen-belseni koncentrációs táborba kerültek, ahol Pick -Goslar még egyszer találkozott Anne Frankkal, mielőtt utóbbi a haláltáborban meghalt.

Egy híres történet szerint Pick-Goslar a tábor kerítésén keresztül élelmiszert tartalmazó csomagokat dobott át Anne Franknak. Az első csomagot egy másik fogoly kapta el, aki nem adta azt oda Franknek, aki így csak a harmadik csomagot kapta el.

Apja és nagyszülei a haláltáborokban haltak meg, így Pick-Gosler és fiatalabb nővére maradtak a családjuk egyetlen túlélői, amikor 1945-ben felszabadították őket. A háború végét követően hónapokig kórházban feküdt Amszterdamban, majd 1947-ben a brit fennhatóság alatt álló Mandátum területére költözött, ahol a Bikkur Holim kórházban dolgozott ápolónőként.

Pick-Goslar feleségül ment Dr. Walter Pinchas Pickhez, és a házaspár Jeruzsálemben telepedett le. 1957-ben elkezdte járni a világot, hogy előadásokat tartson a holokauszt során szerzett tapasztalatairól.

Pick-Goslar és Anne Frank barátságáról számos film, dokumentumfilm és könyv készült, köztük az Emmy-díjas 1988-as The Last Seven Months of Anne Frank (Anne Frank utolsó hét hónapja) című dokumentumfilm, a 2008-as Classmates of Anne Frank című dokumentumfilm, az 1997-es Memories of Anne Frank című könyv: Reflections of a Childhood Friend, amely a vele készült interjúk alapján készült, és a 2021-ben megjelent My Best Friend Anne Frank című könyv.

Anne Frank barátnőjéről készült Netflix film

A héten mutatták be a Legkedvesebb barátnőm, Anne Frank című holland filmet, ami Magyarországon bekerült a legnézettebb top10 film közé.