A felmérések szerint az izraeliek közel felét a megélhetési költségek aggasztják

A Maagar Mochot által az Israel Hayom számára készített új felmérés szerint az izraeli választópolgárok közel fele – 49%-a – szerint a gazdasági válság a jelenleg legaggasztóbb kérdés.

A megélhetési költségek mögött más kérdések is aggasztják az izraeli szavazókat:

A biztonsági helyzet és a diplomáciai konfliktusok a válaszadók 19%-a, míg a nemzeten belüli szakadékok a válaszadók 12%-a szerint áll a legmagasabb helyen.

Ezeket követte a Negev, Galilea és a vegyes városok kormányzása (9%), az iráni fenyegetés (3%) és a közlekedési kérdések (2%). A megkérdezettek fennmaradó hat százaléka egyéb kérdéseket nevezett meg első számú prioritásként.

A közvélemény-kutatás arra is kitért, hogy a mostani választások abban különböznek a korábbiaktól, hogy a felszín alatt szinte minden izraeli háztartás küzd a magas megélhetési költségekkel. Ugyanakkor a nagy pártok alig beszéltek gazdasági kérdésekről, az izraeli társadalmat érintő egyéb problémákhoz képest.

Amit a jövő heti izraeli választásokról tudni érdemes

Az izraeli pártokat bemutató sorozatunk első elemeként elmagyarázzuk pontosan milyen kérdések izgatják leginkább a három és fél éven belül ötödszörre urnák elé járuló szavazókat.