Végre valami jó hír: Megkezdődött az izraeli földgáz kitermelése Karishnál

Az Energean vállalat megkezdte a földgáz kitermelését a Karish mezőből – erősítette meg a cég szerdán.

A bejelentésre egy nappal azután került sor, hogy az izraeli energiaügyi minisztérium engedélyt adott az Energeannak a kitermelés megkezdésére a mezőn, és egy nappal azelőtt, hogy a kabinet jóváhagyja a Libanonnal kötendő tengeri határmegállapodást.

Az Energean ügyfeleinek történő gázértékesítés várhatóan a következő napokban kezdődik meg a vállalat szerint. Az Energean Power FPSO (Floating Production Storage Offloading) és az értékesítési gázvezeték kezdeti kapacitása évi 6,5 milliárd köbméter.

A kereskedelmi gázértékesítés körülbelül négy-hat hónap múlva éri el ezt a szintet.

Az Energean által a térségben tervezett további infrastruktúra fejlesztéssel a termelés évi 8 milliárd köbméterre emelkedhet.

Abdallah Bou Habib libanoni külügyminiszter szerdán az Al Jazeerának azt mondta, hogy Libanonnak „nincs problémája” azzal, hogy Izrael megkezdje a gázkitermelést, mivel a megállapodás megszületett, bár még nem írták alá.

„Örömmel erősítem meg, hogy az Energean megkezdte az első gázkitermelést a Karish mezőn, Izrael partjainál”

– mondta Mathios Rigas, az Energean vezérigazgatója.

„Egy olyan mérföldkőnek számító projektet valósítottunk meg, amely versenyt teremt az izraeli gázpiacon, növeli az energiaellátás biztonságát a kelet-mediterrán régióban, valamint megfizethető és tiszta energiát jelent, amely kiszorítja a széntüzelésű energiatermelést, és jelentős hatást gyakorol a környezetre.

Tíz ok, amiért hiba az izraeli-libanoni gázmegállapodás

„Hacsak Izrael nem mutat elrettentő erőt a Hezbollah ellen, és a megállapodás nem termel sokmilliárdos bevételt Izraelnek, az izraelieknek jó okuk lesz a felháborodásra.”