Minden második izraeli rendelkezik diplomával

A zsidó állam lakosságának 50,12 százaléka rendelkezik felsőfokú végzettséggel, ezzel Izrael a világ ötödik legtanultabb nemzete — írja a zsido.com.

Csupán négy másik ország, Kanada, Japán, Luxemburg és Dél-Korea előzi meg néhány százalékkal és csak a sorban hatodik Egyesült Államok mondhatja el még magáról, hogy lakosságának többsége diplomás. A 25 és 34 év közötti, magasan képzett izraeli fiatalok között a nők kerültek egyértelmű többségbe 62,6 százalékkal.

A felmérést végző Eudera kutatóközpont szerint a lista elején végző államok mindegyikére jellemző a kiemelkedő GDP, az oktatásra fordított nagy költségvetés, az alacsony munkanélküliségi ráta és a lakosság magas elégedettsége. Izraelben a GDP elérte a 43 610 dollárt, amivel olyan országokat előz meg, mint Kanada, Japán vagy az Egyesült Királyság. A munkanélküliségi ráta öt százalék körül mozog, egy hallgatóra pedig több mint 12 ezer dollárt költenek évente. Egy boldogságot vizsgáló kutatás szerint pedig a kilencedik helyet érte el a zsidó állam.

A felmérésből az is kiderült, hogy a koronavírus okozta munkanélküliségi hullám sokkal jobban sújtotta azokat a munkavállalókat, aki nem rendelkeznek felsőfokú végzettséggel, mint diplomás társaikat. Emellett a magasan képzett, de már idősödő munkavállalók lényegesen jobban képesek a modern technológiához alkalmazkodni. Az 55 és 74 év közötti, diplomások mintegy 71 százaléka használt internet- vagy videóhívásokat a pandémia során, másoknál csupán 34 százalék volt ez az arány.

A kutatók összefüggést látnak a felsőfokú végzettség és az élettel való elégedettség között:

„A diploma nem teszi automatikusan boldoggá az ember életét, de nagyobb esély teremt rá, mert a magasan képzett személyek jobban értik a világ működését maguk körül, nagyobb esélyük van munkát találni, illetve jó keresethez jutni és általában egészségesebben élnek”.

Még sosem volt ilyen jó Izraelben élni

Az elmúlt években jelentősen javult az Izraelben élők életszínvonala.