Közvélemény-kutatás: olvad az izraeli jobboldal előnye, Lapidék örülhetnek

A Lapid-koalíció erősödését mutatja az egyik legújabb felmérés – de az arab pártok nélkül még mindig nem lenne meg az izraeli baloldalnak a többség.

Egy új felmérés szerint a jobboldali blokk 60 mandátum alá esett, a jelenlegi kormánykoalíció pedig közelít Netanjahu és szövetségesei felé.

A Midgam által végzett és a Galei Tzahal szerdán közzétett felmérés szerint, ha ma tartanák az új választásokat, a Benjámin Netanjahu ellenzéki vezetővel szövetséges négy párt összesen 59 mandátumot szerezne – a hétfőn közzétett előző Midgam-felmérés 60 mandátumához képest.

A jelenlegi kormánykoalíció pártjai ezzel szemben egy mandátumot nyertek a felmérésben, 56-ról 57-re növelve támogatásukat. A fennmaradó négy helyet az ellenzéki arab frakciók kapnák.

A Likud a hétfői 32 helyről 31-re esett vissza, míg a Jes Atid a hétfői 24-ről 25-re emelkedett.

Netanjahu: Egyesíteni kell a jobboldalt, hogy ne folytatódhasson a Lapid-kormány

A Likud vezetője ennek jegyében megbocsát az őt „hazugnak” és „bajkeverőnek” nevező koalíciós partnerének.

A Vallásos Cionista Párt stabilan 13 mandátumon maradt, míg Beni Ganz pártja 13-ról 12-re esett vissza. A haredi pártok közül a Sász nyolc, az Egyesült Tóra Judaizmus pedig hét mandátumot kapna, ugyanannyit, mint az előző felmérésen. Avidgor Liberman pénzügyminiszter Jiszráél Bejtenu pártja az új felmérésben egy mandátummal gyarapodott, így összesen hét helyet szerezne, míg a Munkáspárt és a Meretz stabilan öt helyet. A három nagy arab lista közül kettő – az Egyesült Arab Lista (Ra’am) és a Hadash-Ta’al – továbbra is szűken ugorja meg a választási küszöböt, egyenként négy mandátummal.

A fej-fej melletti megmérettetésben továbbra is Netanjahu a legnépszerűbb miniszterelnök-jelölt, akit a megkérdezettek 46%-a támogat, míg 37%-uk a hivatalban lévő Jair Lapidot részesíti előnyben.

A felmérés szerint az arab válaszadók jóval kisebb valószínűséggel mennek el szavazni jövő kedden: mindössze 46%-uk mondta, hogy elmegy, szemben a zsidók 72%-ával.

Arabokat buzdít szavazásra az izraeli miniszterelnök

Aggódnak az alacsony arab részvételi arány miatt a november 1-jén esedékes választásokon.