Klímaaktivisták krumplipürével öntöttek le egy Monet festményt Németországban

Két tüntető a kezét a falhoz ragasztotta a potsdami Barberini Múzeumban.

Claude Monet lett a legújabb művész, aki az klímatiltakozások középpontjába került, miután egy német környezetvédelmi csoport tagjai vasárnap burgonyapürével öntötték le az egyik festményét egy potsdami múzeumban.

Kilenc nappal azután, hogy a Just Stop Oil paradicsomlevest öntött Vincent van Gogh Napraforgók című festményére a londoni National Galleryben, a Letzte Generation (Utolsó generáció) két aktivistája belépett a Museum Barberini múzeumba, és leöntötte Monet Les Meules (Szénakazlak) című festményét, majd a falhoz ragasztotta a kezét.

Disclose.tv on Twitter: „NEW – Mashed potato attack on $110 million Monet painting in Germany.pic.twitter.com/dK8YCB2F1C / Twitter”

NEW – Mashed potato attack on $110 million Monet painting in Germany.pic.twitter.com/dK8YCB2F1C

A tiltakozók szerint a mutatványt az éghajlati katasztrófával szembeni ébresztőnek szánták.

„Az emberek éheznek, az emberek fáznak, az emberek meghalnak”

– mondta az egyik aktivista a Letzte Generation által tweetelt, az esetről készült videón.

„Klímakatasztrófában vagyunk, és ti csak a paradicsomlevestől vagy a krumplipürétől féltek egy festményen. Tudod, hogy én mitől félek? Félek, mert a tudomány azt mondja, hogy 2050-ben nem fogjuk tudni etetni a családunkat” – mondta az egyik tüntető.

„Krumplipüré kell egy festményen, hogy meghallgassanak? Ez a festmény semmit sem fog érni, ha az élelemért kell harcolnunk. Mikor fogtok végre elkezdeni figyelni? Mikor kezdtek végre figyelni, és mikor hagyjátok abba a szokásos üzletmenetet?”

A múzeum szóvivője elmondta, hogy a festményt üveg védte, és a múzeum később közölte, hogy úgy tűnik, nem sérült meg.

A zöldek árulása – így pénzeli a Kreml a Nyugat progresszív klímaharcosait

Oroszország és a Gazprom dollártízmilliókat költött az évek során arra, hogy az energia terén kiszolgáltatottá tegye Európát.