Előre Mao Ce-tung útján: már senki nem korlátozza Hszi Csin-ping hatalmát

Hszi Csin-pinget újraválasztották a kormányzó Kommunista Párt főtitkáraként, ezzel Kína az elit évtizedes hatalommegosztása után ismét az egyszemélyes uralom felé fordult.

Hszi Csin-pinget megerősítették Kína vezetőjeként egy eddig precedens nélküli harmadik ciklusra, miután egy egyhetes politikai kongresszuson kiiktatták a legfontosabb riválisokait és megerősítették politikai hatalmát.

A 20. pártkongresszuson, a kínai kommunista párt ötéves politikai ciklusának legfontosabb ülésén mintegy 2400 küldött gyűlt össze Pekingben, hogy a szombati hivatalos zárás előtt jóváhagyja a jelentős átszervezéseket és alkotmánymódosításokat.

A régóta várt újbóli kinevezés Hszi sikeres és elsöprő erejű hatalmi konszolidációját jelzi Pekingben.

Willy Lam, a Jamestown Alapítvány, egy washingtoni székhelyű agytröszt vezető munkatársa szerint az e heti kongresszus megmutatta, hogy „a Hszi körüli személyi kultusz tovább fokozódik”.

„A párt és az ország azt kockáztatja, hogy „egyhangú kamrává” válik, ahol csak egy hang hallatszik majd.

A legfelsőbb vezető szinte teljesen feladta a Teng Hsziao-ping által megkezdett intézményi reformokat, amelyeket Jiang Zemin és Hu Csin-tao volt elnökök nagyrészt követtek”

– mondta.

Kína Oroszországot tolja maga előtt a Nyugat ellen

„Kína el tudja viselni, ha Ukrajnában nem lesz teljes az orosz siker” – írja Katherine Bayford nemzetközi kapcsolatok szakértő.

Vasárnapi rövid beszédében Hszi azt mondta, hogy Kínának továbbra is nagyfokú készültségben kell lennie a kihívások miatt, „mint egy diáknak, aki véget nem érő vizsgára készül”, megismételve korábbi figyelmeztetéseit a horizonton lévő „háborgó vizekről” és „veszélyes viharokról”.

A nyelvezet kiélezett volt a korábbi kongresszusokhoz képest, amelyek inkább a békére és a fejlődésre összpontosítottak, és azt tükrözik, hogy Kína mennyivel jobban elszigetelődött a Nyugattól, a számos vita és feszültség miatt.

Hszi 2018-ban állt élére a vezetőkre vonatkozó időkorlátok eltörlésének, megnyitva az utat, hogy életfogytiglani vezető legyen. A hivatali ideje alatt végrehajtott masszív korrupcióellenes tisztogatások és az e heti politikai átrendeződések gondoskodtak arról, hogy kevés ellenzéke maradjon.

A 205 tagú központi bizottságba szombaton kinevezett küldöttek listájából kiderült, hogy Hszi legidősebb riválisai közül néhányat, akik a párt más frakcióihoz és saját hatalmi bázisukhoz kapcsolódnak, nyugdíjba küldtek.

Járvány-rémálom: Miért ragaszkodik még mindig Kína a zéró-COVID politikához?

A világ nagyrészt túllépett a Covidon – kivéve Kínát, ahol a városokat még mindig lezárják egyik napról a másikra.