Elhunyt a szintik és romák népirtásának elismeréséért küzdő holokauszt-túlélő

Meghalt Zilli Schmidt, az auschwitzi koncentrációs tábor túlélője, aki a szintik és romák elleni náci népirtás elismerésének hangos szószólója lett.

Schmidt pénteken hunyt el – közölte a Berlini Holokauszt Emlékhely, a meggyilkolt európai zsidók emlékművének alapítványa. Halálának okát nem közölték.

A szintik és romák elleni népirtás egyik utolsó túlélőjeként – áll az alapítvány közleményében – Schmidt halála „mély űrt hagy maga után”.

A szintik és romák egyaránt cigány népek, amelyek túlnyomórészt Kelet-Európában élnek. Történészek becslései szerint a nácik a holokauszt során akár 500 ezer szintit és romát is megöltek.

Schmidt 1924-ben született Zilli Reichmann néven a keletnémet Türingia tartományban, és egy németországi szinti hangszerkereskedő és vándormozi üzemeltető családban nőtt fel. Őt 1942-ben letartóztatták és a letyi koncentrációs táborba, majd családjával együtt 1943-ban Auschwitz-Birkenauba küldték. Schmidt 1944-ben Auschwitzból a németországi Ravensbrück koncentrációs táborba deportálták.

Ugyanazon a napon, amikor elszállították, családja nagy részét, köztük szüleit, lányát és nővérét sok más szintivel és romával együtt Auschwitzban meggyilkolták. A háború után Schmidt a nácik népirtása áldozatainak elismeréséért és megsegítéséért küzdött.

Életének későbbi szakaszában elkezdett nyilvánosan beszélni élményeiről, és hangosan kiállt a rasszizmus és a jobboldali szélsőségek ellen.

2021-ben megkapta a Szövetségi Érdemkeresztet, amellyel azokat ismerik el, akik jelentős mértékben hozzájárultak a német társadalomhoz.

„Ön mesélt nekünk a szintik és romák szenvedéseiről a nemzetiszocialista diktatúra alatt, Letyben, Auschwitzban és Ravensbrückben, ahová deportálták” – mondta akkor Frank-Walter Steinmeier német elnök.

Halálhíre után Claudia Roth német kulturális miniszter úgy méltatta Schmidtet, mint olyasvalakit, akinek „volt bátorsága a múltban és a jelenben felmerült sérelmekkel” szembenézni.

„Örökké hálás vagyok, hogy Zilli úgy döntött, hogy beszél az életéről és a vele történt borzalmakról”

– mondta Roth egy nyilatkozatban.

Schmidt hiányozni fog „mint korabeli tanú, mint a szintik és romák népirtásának elismeréséért küzdő harcos”

– tette hozzá Roth.

„Ott nem volt ilyen, hogy halott, vagy nem halott” – A roma holokausztra emlékezünk

A koncentrációs táborokban és a helyi vérengzések során kivégzett európai romák számát félmillióra becsülik.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem jelenítünk meg hirdetéseket.