Izrael új hadihajót mutatott be

Az S-72 platformra épülő S-80 Corvette nagyobb hasznos teherbírással rendelkezik, a hajó támadó előnyeinek részeként megnövelték a fegyverkészlet-kapacitását – írja a Jerusalem Post. 

A hajó 80 méter hosszú, és négy dízelmotor hajtja, amelyekkel több mint 28 csomós végsebességre képes. Az S-80-as a legmodernebb irányítórendszerrel, állapotmenedzsment rendszerrel és fejlett felszíni-levegő elleni képességekkel, valamint a megrendelő igényeinek megfelelően különböző harcászati rendszerekkel lesz felszerelve.

A radarkeresztmetszet (RCS) minimalizálásával az S-80-as nagyobb fedélzeti teret biztosít további fegyverrendszerek számára.

Az S-80 nagyobb, 3500 tengeri mérföldes hatótávolságot és hosszabb ideig tartó kitartást tesz lehetővé, csökkentett észlelési kockázat mellett, így ideális a különféle alkalmazásokhoz és küldetésekhez.

A hajó a különleges erők egységeinek bevetési lehetőségét is támogatni tudja.

Az Israel Shipyards az új S-80-as hajót a következő évtizedben az izraeli és a külföldi haditengerészet igényeit kiszolgáló zászlóshajójává kívánja tenni.

„A hajót lopakodásra, mozgékonyságra és a tengerek uralmára tervezték, a jövő harci forgatókönyveiben szükséges élvonalbeli képességekkel” – mondta Eitan Zucker vezérigazgató. „Az S-80-as hajó lehetővé teszi a haditengerészek számára, hogy hatékonyan védjék országuk szuverenitását, fenntartsák gazdasági vizeiket, és háború idején megnyerjék a tengeri csatákat.”

Az izraeli haditengerészet rutin járőröző egységekből, tengeralattjárókból (Shayetet/Flotilla 7), haditengerészeti különleges erőkből (Shayetet 13) és rakétahajókból (Shayetet 3) áll. Nemrégiben négy új Sa’ar 6 rakétahajót kapott, így összesen 15 rakétát is hordozó hajóval rendelkezik.

Bár a haditengerészet viszonylag kicsi az IDF többi hadtestéhez képest, Izrael legnagyobb stratégiai mélységét kell megvédenie a felszín alatt vagy felett, mintegy 44 000 négyzetkilométernyi tengerfelszínt, ami majdnem kétszerese az ország területének.

Emellett a stratégiai infrastruktúrát, például a földgázfúrótornyokat is őriznie kell; meg kell védenie a kereskedelmi hajózási útvonalakat, amelyek Izrael importjának 98%-át hozzák be; és részt kell vennie az ország határaitól távol eső küldetésekben.

Mivel az ország nagymértékben függ a tengertől, a haditengerészet megkezdte teljes harci flottájának korszerűsítését a Sa’ar-6 korvettákkal és az új Dolphin-osztályú tengeralattjárókkal.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Izrael három új tengeralattjárót vásárol Németországtól

Ezek a tengeralattjárók biztosítják Izrael számára a nukleáris ellencsapás képességét egy esetleges Izrael elleni támadás esetén.