Erdogan üzletel: Törökországon át irányíthatják át az orosz gázt Európába

Recep Tayyip Erdoğan török elnök szerdán azt mondta, hogy országa együttműködik Oroszországgal egy „földgázközpont” létrehozásában – írja a Business Insider. 

A fejleményre egy héttel azután került sor, hogy Putyin felajánlotta, hogy Törökországon keresztül irányítja át a földgázszállításokat Európába – ez a javaslat meglepte a török tisztviselőket.

„Ezt most hallottuk először. Így korai még értékelni” – mondta akkor Fatih Donmez török energiaügyi miniszter a Reuters szerint. „Ezek olyan dolgok, amelyeket meg kell vitatni”.

Putyin és Erdoğan egy nappal azután találkozott, hogy Putyin felvetette a tervet, és a török vezető pénteken azt mondta, hogy a két ország energiaügyi hatóságai azonnal megkezdik a munkát a javaslaton.

„Létrehozunk itt egy csomópontot az Oroszországból érkező török gáznak” – mondta Erdoğan az Anadolu szerint, az Oroszországból érkező gázra „török gázként” utalva.

„Putyin pedig saját szavaival jelentette be a világnak, hogy „Európa Törökországból kaphatja a földgázt” – tette hozzá Erdoğan szerdán a parlamentben.

Törökország régi ambíciója, hogy energetikai csomóponttá váljon.

Az, hogy Erdoğan gyorsan támogatta Putyin javaslatát egy törökországi földgázközpontról, rávilágít a Moszkva és Ankara közötti kapcsolatok elmélyülésére, ami aggasztja a Nyugatot.

Törökország – NATO-tag és az Európai Unió tagjelöltje – elítélte Oroszország ukrajnai invázióját, de nem szankcionálta Oroszországot, és nem zárta le légterét az országgal szemben. Oroszország Törökország egyik legfontosabb kereskedelmi partnere.

Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Kreml/Pool/Vjacseszlav Profokjev

„Nincs elég hajó a világon ahhoz, hogy elég gázt lehessen szállítani Európába”

David Laborde Debucquet, francia élelmezési szakember a Neokohnnak adott interjúban beszélt arról mennyire érintheti Európát az élelmiszerválság és miért nem lehet megoldás az LNG.